De ce plătesc românii facturi umflate la energie (video)

Dezbaterea publică: "De ce plătesc românii facturi umflate la energie?", Bucure;ti, 20 august 2014
Dezbaterea publică: "De ce plătesc românii facturi umflate la energie?", Bucure;ti, 20 august 2014 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Ineficienţa din fiecare verigă a sistemului de energie este facturată la consumatorul casnic. Împărţirea sistemului între producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică pune consumatorul la finalul unui lanţ de producţie în care decontează ineficienţa unui întreg sistem”, a explicat Răzvan Orăşanu, preşedintele Institutului de Studii Populare în cadrul unei dezbateri. Toţi participanţii au trecut în revistă factorii de creştere ai facturii la energie: certificatele verzi, taxa pe stâlp, taxa de cogenerare.

Concluzia generală a fost că României îi lipseşte o strategie coerentă a întregului sistem energetic naţional, iar românii au fost furaţi prin facturarea certificatelor verzi de două ori şi prin taxa de cogenerare.

Fostul ministru al Economiei Lucian Bode (PDL) a susţinut că ”operatorii de furnizare de energie electrică au recurs la o hoţie, facturând de două ori certificatele verzi şi nu ştim nici acum dacă acest prejudiciu a fost recuperat, ci doar că ni s-a umflat factura”.

Deputatul PDL a mai afirmat că ”50% din valoarea facturii la energie electrică o reprezintă tariful de transport şi distribuţie, care sunt neclare şi netransparente. Ar fi interesant să ştim cum influenţează neefectuarea programelor de mentenanţă şi investiţii în infrastructură creşterea costurilor de transport şi distribuţie”. În opinia sa, o altă cauză a creşterii facturii la energie este taxa pe stâlp, care ”reprezintă o lovitură de baros în capul tuturor consumatorilor de energie din România”. Bode consideră că din cauza diminuării profiturilor operatorilor, ca urmare a introducerii acestor taxe, ”s-a ajuns la facturarea certificatelor verzi de două ori şi la subvenţii necuvenite”. Fostul ministru a concluzionat că statul creează un mediu propice pentru ca românii să plătească facturi umflate.

La rândul său, un alt fost ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a arătat că în ultimii ani Ministerul Economiei a fost dispreţuit, nu mai puţin de şapte miniştri succedându-se în patru ani, ”iar unii nici n-au avut timp să-şi prezinte viziunea”. În opinia sa, acest minister, care ”a ajuns o batjocură, cu salarii medii de 1.500 RON pe lună”, trebuie respectat.

Vosganian consideră că nu domeniul energetic are o problemă, ci economia românească, care este scumpă. Fostul ministru afirmă că factura este umflată de existenţa unor impozite mascate care ascund incapacitatea administrativă.

Pe aceeaşi linie, Carmen Neagu, membru al Consiliului de Administraţie al Transelectrica, a subliniat că România trebuie să decidă ce mix energetic vrea să dezvolte, ce resurse vrea să folosească şi a criticat faptul că autorităţile nu iau decizii bazate pe studii de fundamentare şi programe de simulare de sistem. În opinia ei, există fonduri suficiente pentru proiecte, dar lipseşte previzibilitatea investiţională.

Neagu s-a referit şi la costul transportului energiei electrice, susţinând că acesta reprezintă doar 6% din factură, în timp ce distribuţia ar avea o pondere de 20% din aceasta.

La rândul său, Tudor Popescu a explicat cum companiile de distribuţie active pe piaţa internă au reuşit cu sprijinul ANRE să creeze un sistem complicat cu un preţ de piaţă în continuă scădere, dar cu un tarif cel puţin dublu faţă de preţul concurenţial la consumatorul final.