De ce obişnuiesc japonezii să bea apă în fiecare dimineaţă?

Apă
Apă (Facebook)

De ce majoritatea fetelor japoneze au o siluetă subţire? Cum se face că acestei naţiuni nu îi este specific să sufere de obezitate şi diabet? Bineînţeles, un rol important îl joacă factorii genetici. Totodată, potrivit specialiştilor una din explicaţiile acestui fenomen ar putea să rezide în ritualul matinal de ”hidratare” folosit de japonezi: imediat ce se trezesc, beau câteva pahare cu apă.

Metoda denumită ”terapia prin apă” este recomandată de Asociaţia Medicală Japoneză. Oamenii de ştiinţă i-au confirmat deja eficacitatea în tratarea unui spectru larg de boli, printre care durerile de cap, bolile de inimă, de rinichi şi cele ale tractului urinar, gastrita, afecţiuni oculare, tulburări menstruale, boli ale urechilor, nasului şi gâtului etc.

În ce constă "terapia japoneză"?

• În fiecare dimineaţă trebuie să se bea pe stomacul gol, cu înghiţituri mici, 4 pahare (a câte 160 ml fiecare) de apă la temperatura camerei. Procedura se face înainte de micul dejun şi spălatul pe dinţi.

• În următoarele 45 de minute să încearcă să nu se mănânce nimic.

• Apoi se ia micul dejun ca de obicei.

• După micul dejun, nu se recomandă să se consume hrană timp de două ore.

Dacă nu reuşim să bem pe stomacul gol toţi cei 640 ml recomandaţi, se bea mai întâi un pahar cu apă, urmând să se crească treptat cantitatea, până la norma cerută.

Ce se întâmplă cu corpul nostru în timpul acestei proceduri? Experţii au constatat mai multe efecte pozitive:

Eliminarea toxinelor

În timpul nopţii organismul nostru se curăţă de toxine. Porţia matinală de apă accelerează eliminarea acestor reziduuri periculoase, iar corpul se simte mai revigorat şi mai sănătos. Folosirea unor cantităţi mari de apă sporeşte producerea de noi celule musculare şi sanguine.

Ameliorarea metabolismului

Un consum frecvent de apă potabilă pe nemâncate sporeşte metabolismul cu cel puţin 24%. Este un lucru important, în special pentru cei care urmează o dietă strictă.

În plus, indicatorii digestiei se ameliorează semnificativ. Colonul se curăţă şi începe să absoarbă mai eficient nutrienţii.

Sporirea efectului de slăbire

Întrebuinţarea unei anumite cantităţi de apă potabilă pe stomacul gol potenţează efectul de slăbire. Apa reduce senzaţia de foame şi previne creşterea în greutate cauzată de supraalimentare.

Îmbunătăţirea tenului

Deshidratarea generală a corpului determină apariţia ridurilor şi a porilor adânci în piele. Consumând 500 ml de apă pe stomacul gol, creştem fluxul de sânge la nivelul pielii, ceea ce îi oferă un efect de strălucire. Eliminarea toxinelor din organism ajută şi la purificarea tenului.

Păr neted, strălucitor şi sănătos

Deshidratarea afectează sever creşterea părului. Părul constă din apă în proporţie de 25%. Când bem suficientă apă, părul se hidratează din interior. Întrebuinţarea apei pe nemâncate oferă un efect chiar mai important.

Dacă nu consumăm suficientă apă, părul devine fragil şi subţire.

Înlăturarea arsurilor la stomac

Arsurile la stomac sunt cauzate de o aciditate ridicată. Atunci când bem apă pe stomacul gol, acizii din stomac se diluează şi sunt neutralizaţi.

Întărirea imunităţii

Consumul de apă pe stomacul gol ajută la purificarea sistemului limfatic şi eficientizarea activităţii acestuia, îmbunătăţind funcţia de protecţie a sistemului imunitar.

Prevenirea formării pietrelor la rinichi

Apa pe stomacul gol diluează acizii care contribuie la formarea pietrelor la rinichi. Cu cât se consumă mai multă apă (desigur, în limite rezonabile), cu atât suntem mai protejaţi împotriva infecţiilor vezicii urinare.