De ce este necesară demachierea ochilor în fiecare seară

Într-o revistă de oftalmologie sunt prezentate implicaţiile în cazul unei femei australiene care nu a îndepărtat în mod corect rimelul timp de 25 ani.
Ochi
Ochi (Fotografie: Tal Peleg Art of Makeup)

Cazurile clinice documentează o situaţie patologică mai deosebită şi puţin cunoscută, astfel că nu pot fi considerate "reguli". Este surprinzătoare povestea unei femei australiene, care a ajuns la chirurgul oftalmolog în urma faptului că timp de 25 de ani nu a îndepărtat în mod corespunzător rimelul. Povestea sa a fost raportată în revista ştiinţifică Ophthalmology

(Ophthalmology)

Surpriză neplăcută

Theresa Lynch, o americancă de 50 de ani, rezidentă în Sydney, Australia, s-a adresat medicului oftalmolog deoarece avea senzaţia că are câte un "corp străin" în ambii ochi, ca şi cum cineva i-ar fi aruncat în faţă cu nisip. Examinarea pleoapelor superioare, în interior, a evidenţiat o serie de acumulări întunecate în interiorul conjunctivei, membrana mucoasă care acoperă interiorul pleoapelor şi protejează globul ocular.

Cauza problemei, aşa cum a admis chiar pacienta, a fost utilizarea foarte des a rimelului pentru a contura genele, timp de 25 de ani, şi care nu a fost niciodată îndepărtat corect înainte de a merge la culcare. O parte din machiaj s-a acumulat provocând erodarea conjunctivei şi deteriorarea corneei, membrana transparentă care acoperă partea anterioară a ochiului. Zona în care se găseau particule de pigment a suferit o inflamaţie cronică, cu anumite tipuri de macrofage (celule ale sistemului imunitar), care s-au grăbit să ajungă aici pentru a respinge "invadatorii".

O operaţie de 90 de minute a permis îndepărtarea tuturor reziduurilor acumulate, dar nu daunele cauzate de "zgârieturile" acestora. Fibrele sintetice prezente în unele rimeluri cu un efect suplimentar de extindere a genelor, împreună cu pigmenţii şi alte substanţe care nu au fost îndepărtate în mod adecvat, au fost factorii probabili aflaţi originea acumulării. Nu este clar ce tip de rimel a folosit femeia, dar trebuie să reamintim că acesta este un caz extrem de rar şi că niciunul dintre medicii implicaţi nu au mai întâlnit cazuri asemănătoare.

În general, produsele cosmetice, inclusiv rimelul, sunt produse sigure; cu toate acestea, este clar că ceea ce se aplică pe gene mai devreme sau mai târziu ajunge în ochi şi, fără a fi nevoie să ne alarmăm de aceste scenarii extreme, ar fi bine să fie eliminate înainte de a avea urmări neplăcute.