De ce au fost interzişi "penalii" la manifestările de Ziua Naţională

O serie de politicieni cu probleme penale nu au fost invitaţi la parada militară şi la recepţia de Ziua Naţională pentru că există o cutumă în toate statele democratice din Europa - ca penalii să facă un pas în spate până când îşi rezolvă problemele, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre motivul din spatele deciziei sale recente de a nu-i invita pe politicienii cu probleme penale, printre care şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier Victor Ponta sau preşedintele PSD Liviu Dragnea, la parada militară şi la recepţia de Ziua Naţională.

"Este Ziua Naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, de stat de drept, de stat European, de stat membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 Decembrie, nu dorim doar să omagiem trecutul, ci şi să creionăm viitorul României.

Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor Uniunii Europene, pe valorile NATO şi toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept. Şi atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice, lesne de înţeles, şi de cetăţeanul simplu, şi de diplomatul titrat, că de la vârful statului se promovează curăţenia politică", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful statului.

Potrivit preşedintelui, asta nu înseamnă, în niciun caz, că persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate, până una, alta, nevinovate, doar că această nevinovăţie este un principiu pe care cu toţii îl respectăm şi considerăm că stă la baza statului de drept, la vârful politicii acţionând însă şi alte criterii.

"Este o cutumă în toate statele democratice din Europa, din zona Nord-Atlantică, ca politicienii care au probleme de rezolvat cu justiţia, indiferent că sunt vinovaţi sau nevinovaţi, fac un pas înapoi până când îşi rezolvă problemele, după care, dacă trece un anumit timp, pot reveni în prim planul politicii. La noi această cutumă încă nu este bine cunoscută şi nu este bine respectată. Pentru a acoperi această lacună cutumiară am hotărât să fac invitaţiile aşa cum bine ştiţi."

Pe de altă parte, fostul preşedinte Traian Băsescu, care are şi el nişte probleme de lămurit în justiţie, a fost invitat la eveniment. Întrebat dacă criteriile nu i se aplică şi lui, Iohannis a replicat: "Ba da".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne