De ce a zâmbit liderul chinez Hu Jintao

Liderul chinez Hu Jintao, la sesiunea de închidere a Congresul Naţional al Poporului din data de 14 martie.
Liderul chinez Hu Jintao, la sesiunea de închidere a Congresul Naţional al Poporului din data de 14 martie. (Lintao Zhang / Getty Images)

Cu toate că deseori avea o expresie sumbră întipărită pe chipul său, liderul chinez Hu Jintao a zâmbit pe tot parcursul cuvântării premierului Wen Jiabao de la recepţia din cadrul Consiliului de Stat, susţinută în Marea Casă a Poporului pe 1 octombrie, cu ocazia aniversării a 63 de ani de la întemeierea Republicii Populare Chineze.

În timp ce Hu surâdea şi Wen vorbea, restul celor şapte membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic aveau chipurile întunecate. Ce l-a făcut oare pe Hu să zâmbească?

Cu o zi mai devreme, Biroul Politic anunţase că problematicul fost şef al filialei de Partid din Chongqing, Bo Xilai, fusese expulzat din cadrul Partidului, înlăturat din funcţie, urmând a fi judecat conform legii.

Cazul lui Bo Xilai fusese amânat. Cazul lui Bo a suferit amânări o perioadă îndelungată. Mass-media internaţională a comentat mult scandalurile şi infracţiunile ce planează în jurul oficialului. Odată cu iminentul transfer de putere la nivelul conducerii în această toamnă, eveniment ce are loc odată la zece ani, au existat numeroase speculaţii despre momentul şi modalitatea în care Partidul Comunist Chinez (PCC) se va ocupa de Bo şi de opoziţia membrilor aparţinând facţiunii lui Jiang.

Unii analişti consideră că decizia oficialilor de rang înalt din PCC de a-l pedepsi cu asprime pe Bo demonstrează că Hu şi Wen au izbutit să obţină dominaţia în lupta feroce pentru putere a celor două facţiuni, desfăşurată în culise. În prezent, influenţa celor dintâi şi controlul pe care îl deţin sunt mai ferme, iar consolidarea acestora le-a permis să joace rolul principal în cadrul procesului de înlocuiri de personal în timpul celui de-al XVIII-lea Congres Naţional

Facţiunea lui Jiang

Comentatorii afirmă că facţiunea sprijinită de fostul lider Jiang Zemin este, în mare parte, înfrântă. Din cauza asocierii cu Bo, membrii acestei facţiuni îşi vor pierde atuurile în ce privieşte schimbările de personal ce vor surveni odată cu cel de-al XVIII-lea Congres. În timpul anunţării infracţiunilor săvârşite de către Bo Xilai, Hu şi Wen au lăsat loc unor acuzaţii şi manevre adiţionale, precum cele ce fac referire la lovitura de stat pusă la cale de către Bo şi Zhou Yongkang, conducătorul securităţii interne şi puternic susţinător al lui Bo Xilai, ceea ce face imposibilă menţinerea puterii de către facţiunea lui Jiang. Este aproape sigur că, în urma celui de-al XVIII-lea Congres Naţional, facţiunea lui Jiang va fi exclusă din Comitetul Permanent.

Prin urmare, nu este dificil de înţeles de ce membrii de la vârful facţiunii lui Jiang precum Wu Bangguo, Jia Qinglin, şeful campaniei de propagandă Li Changchun şi Zhou Yongkang au părut deprimaţi la recepţie.

Xi şi Li

După cel de-al XVIII-lea Congres, epoca lui Hu Jintao şi Wen Jiabao va lua sfârşit, iar cea a lui Xi Jinping şi a lui Li Keqiang va începe.

Însă, fundaţiile PCC-ului s-au degradat dramatic în ultimii ani, iar scandalul în care au fost implicaţi Wang Lijun şi Bo Xilai a zdruncinat puternic conducerea supremă a PCC-ului. Date fiind problemele atât interne cât şi din afara Partidului, comunitatea internaţională nu este optimistă în privinţa reformei politice a Chinei şi a transformărilor economice menite să aibă loc sub conducerea lui Xi şi Li. Confruntaţi cu numeroase probleme dificile, este de înţeles motivul pentru care atât Xi, cât şi Li au avut expresii atât de sumbre pe chipurile lor, la recepţia de la Consiliul de Stat.

În cele din urmă, odată cu înrăutăţirea corupţiei din China, va fi foarte dificil pentru He Guoqiang, aflat la conducerea Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară să nu aibă o figură serioasă.