„Datorii faţă de Kremlin”. Igor Dodon va prezenta o nouă Lege cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova

Iniţiativele socialiştilor privind statutul limbii ruse sunt anti-constituţionale, anti-româneşti şi o "datorie" mai veche a lui Dodon în faţa creditorilor săi de la Moscova, afirmă politicianul Valeriu Munteanu.
Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com/Dodon Igor)

Preşedintele în exerciţiu Igor Dodon a informat, joi, că va veni cu o inițiativă legislativă înregistrând în Parlament o nouă Lege cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova.

După o întrevedere de lucru cu Elena Beleacova, directorul Agenţiei Relaţii Interetnice, și Serghei Mişin, consilierul prezidenţial pentru relaţii interetnice, Dodon a scris pe pagina sa de socializare că abordând subiectul cu referire la proiectul de lege privind acordarea limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică transmis în Parlament au convenit asupra necesităţii abordării mult mai complexe a problemei ce ține de „funcţionarea limbilor în societatea noastră multietnică”.

Potrivit lui Dodon, precedenta lege, care a fost adoptată încă la 1 septembrie 1989, a fost declarată de către Curtea Constituțională, în luna iunie 2018 - „învechită”, din care cauză a apărut un vacuum legislativ care trebuie completat.

Valeriu Munteanu de la Mişcarea Politică UNIREA susţine că iniţiativele legislative ale socialiştilor privind statutul limbii ruse ar fi anti-constituţionale, anti-româneşti şi o „datorie” mai veche a lui Igor Dodon în faţa creditorilor săi de la Moscova.

Mai mult, proiectul „este o fumigenă fără sens”, o chestiune lipsită de actualitate, care “mai urmărește un scop, și anume, unul slugarnic, ca Dodon să pună pe masă lui Kozak, în cadrul ultimei vizite ca șef de stat la Moscova, această 'lege' drept dovadă a loialității, în schimbul protecției pentru corupția de care va fugi să răspundă, după modelul lui Ianukovici”, consideră Munteanu.