Darius Vâlcov, optimist: Bugetul pe 2015 va fi gata vineri. Ne gândim chiar la unele măsuri de relaxare fiscală

Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)

Mult aşteptatul buget pe 2015 va fi gata până vineri, după care urmează să fie discutat ulterior Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru că în final, pe 10 decembrie va fi trimis Parlamentului, a anunţat luni ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

"Vineri vom avea bugetul definitivat. Va fi liber până marţi, iar marţi vine Comisia Europeană şi FMI. De pe 2 până pe 10 îl vom pune în dezbatere, iar probabil pe 10 decembrie, când va pleca Comisia, vom veni cu el în Parlament şi în dezbatere. Mi-aş dori foarte mult ca până la sfârşitul sesiunii să îl şi finalizăm, undeva pe 19 decembrie cred că ne-am putea încadra cu aprobarea bugetului pentru anul viitor", a declarat Darius Vâlcov, citat de Mediafax.

Ministrul a dat asigurări că bugetul nu va conţine majorări de taxe şi impozite, ci din contră, există perspective de adoptare a unor măsuri de relaxare fiscală.

"Noi deja, datorită conformării şi gradului de colectare mai bun, preconizăm că vom putea să facem liniştiţi bugetul cu tot ceea ce am adoptat până azi, ba chiar ne gândim la unele măsuri suplimentare de relaxare fiscală", a precizat Vâlcov, adăugând că nu exclude ca, în urma negocierilor şi discuţiilor pe care le vor avea cu FMI, să fie posibilă o reducere a TVA-ului la anumite produse, dar şi în general

Declaraţiile ministrului vin în contrast puternic cu temerile analiştilor economici care nu văd deloc situaţia aşa de roz ca Darius Vâlcov. Spre exemplu, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, declara joi că Guvernul va trebui să demonstreze FMI că deţine resurse pentru a acoperi anul viitor un gol de venituri de 15-17 miliarde lei, care provine atât din reducerea deficitului bugetar, cât şi din măsurile legislative adoptate în ultimele luni.

"Din păcate, Guvernul va avea o problemă să acopere acest gol. Autorităţile fie vor negocia noi ţinte cu FMI, fie vor apela la alte măsuri şi, din păcate, iau în calcul şi creşteri de taxe pentru anul viitor ca să acopere golul din buget", a precizat Dumitru, potrivit Mediafax.

Amintim că ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a refuzat să prezinte până acum bugetul pe 2015, preferând să aştepte până după alegeri, argumentând că nu este normal ca premierul să-şi asume un buget dacă nu va mai ocupa funcţia după prezidenţiale. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Victor Ponta are acum ocazia să-şi asume public cheltuielile făcute în acest an electoral.