Darius Vâlcov nu găseşte 19 kilometri de autostradă. Discuţie halucinantă cu protestatarii moldoveni

Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)

Reprezentanţii mai multor asociaţii din Moldova au venit vineri, la Bucureşti, pentru a protesta în faţa Guvernului faţă de faptul că draftul de buget pe 2019 nu includea bani pentru îndelung promisa autostradă a Unirii. Şi cum lispa infrastructurii înseamnă practic condamnarea zonei la sărăcie, oamenii au venit să le reamintească guvernanţilor ce au promis. Protestul a dat rezultate. Au fost chemaţi în Guvern, la o întâlnire cu Viorica Dăncilă. Surpriză însă, au fost primiţi nu de Dăncilă, ci de Vâlcov.

Redăm halucinantul dialog între societatea civilă şi Vâlcov, descris de una dintre participante, Andreea Luca Barna, pe pagina sa de Facebook.

"Intră Darius Vâlcov (D.V.) în sala în care fusese deja primită delegaţia celor patru asociaţii civice (A.C.), care militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova (vineri, 8 februarie):

D.V. - (se aşază la masă) Va veni şi doamna prim-ministru, dar haideţi să începem.
A.C. - În regulă.
D.V. - Am înţeles că vă interesează despre Moldova?! Autostradă sau...?! Începeţi dumneavoastră?
A.C. - (indignaţi de modul agresiv de abordare, răspundem ferm după câteva secunde) Ne interesează autostrăzile A8 şi A7, pentru acestea suntem aici.
D.V. - Vorbim de cele două, da? De la ce asociaţii sunteţi?
A.C. - Suntem aici reprezentanţi ai asociaţiilor ”Împreună pentru A8”, ”Moldova vrea autostradă”, ”Pro Infrastructură” şi ”Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
D.V. - Deci două civice şi două ”Rezist”.
A.C. - Nu e nimeni de la ”Rezist”. Doriţi să trecem cu discuţia în altă zonă decât cea pentru care suntem aici?
D.V. - Nu, nu.
([...] au loc discuţii introductive despre contextul social şi economic actual al Moldovei şi datele de bază privind traseul şi tronsoanele autostrăzii A8.)
D.V. - Autostrada Târgu-Neamţ - Iaşi are un Studiu de fundamentare care a fost finalizat de către Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză şi pleacă spre avizare la trei ministere: Ministerul de Finanţe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor. Estimarea noastră este că în două săptămâni, în cea de a doua şedinţă de Guvern, se va aproba studiul de fundamentare al Autostrăzii Târgu-Neamţ - Iaşi. Deci undeva, să spunem, spre finalul lunii februarie. Din acel moment, când studiul va fi aprobat, el intră în selecţie de oferte, pentru că este vorba de parteneriat public-privat.
A.C. - De ce este parteneriat public-privat?
D.V. - Asta este decizia Guvernului şi asta scrie în Studiul de fundamentare. Aveţi studiul aici, puteţi să-l luaţi.
A.C. - Este varianta care se regăseşte şi pe site? Noi l-am parcurs deja şi am constatat că rămân ”în aer” tronsonul de la Cristeşti la Târgu-Neamţ şi cel de la Ungheni - Iaşi - Leţcani. 32 de kilometri nu se regăsesc în acest studiu. Întrebarea noastră este: ce se întâmplă cu cei 32 de kilometri? Rămân la Comisia Naţională de Prognoză sau la CNAIR?
D.V. - Vorbiţi de porţiunea dintre Târgu-Neamţ şi Paşcani?
A.C. - Da.
Consilierul lui D.V. - Porţiunea Târgu Mureş - Târgu-Neamţ?!
A.C. - Nu, nu. Târgu-Neamţ - Paşcani.
([...] au loc discuţii despre localizarea porţiunii de autostradă lipsă din studiu, nimeni nu ştie să ofere vreun răspuns concret despre problema ridicată.)
D.V. - Deci mai lipsesc 17 kilometri de pe tronsonul Târgu-Neamţ - Paşcani. Eu nu ştiam despre asta. (îl trimite pe consilierul lui să caute răspunsul în alte documente din birou). Eu vă pot explica ce se va întâmpla cu tronsonul Leţcani - Iaşi - Ungheni. (explică faptul că trebuie mutat podul de la Ungheni în avalul râului Prut şi din acest motiv tronsonul menţionat va face obiectul unui proiect distinct al CNAIR)

După mai multe etape de discuţii, consilierul lui Vâlcov nu a lămurit problema ridicată de societatea civilă, iar 19 kilometri (Târgu-Neamţ - Cristeşti) nu se regăsesc nicăieri în acte.

Cu aproximativ 30 de minute întârziere, intră în sală Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.

V.D. (citeşte pe vesta galbenă a unui membru din delegaţie). ”Moldova vrea autostradă”. Şi eu vreau autostradă, să ştiţi!
A.C. Înseamnă că vreţi să veniţi în Moldova pe autostradă. Desigur, îmi doresc să ajung în Moldova pe autostradă.

O mai mare parte din discuţia cu premierul o voi reda într-o postare viitoare.", scrie activista.

* * *

Redăm şi comunicatul trimis de cele 4 asociaţii după întâlnirea cu Vâlcov şi Dăncilă:

"Asociaţiile civice din Moldova, primite oficial la Palatul Victoria

Asociaţiile ce militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova au avut astăzi, 8 februarie 2019, o întâlnire oficială cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi consilierul personal al premierului, Darius Vâlcov.

După protestul din această dimineaţă, organizat în Piaţa Victoriei de asociaţiile ”Împreună pentru A8”, ”Moldova vrea Autostradă”, ”Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi ”Pro Infrastructură”, reprezentanţii acestora au fost invitaţi la Palatul Victoria pentru discuţii pe tema revendicărilor din scrisoarea publică ce a fost înmânată cu această ocazie prim-ministrului.

Întâlnirea a durat o oră şi douăzeci de minute şi a atins toate punctele acestui document transmis şi celorlalte instituţii de resort de către organizaţiile civice după publicarea proiectului de buget naţional, care iniţial nu prevedea nici o alocare financiară pentru infrastructura mare din zona Moldovei.

Redăm mai jos principalele puncte discutate la întâlnirea oficială de la Palatul Victoria:

- La solicitarea asociaţiilor, ca urmare a deprofesionalizării instituţiei, premierul a susţinut reorganizarea de urgenţă a CNAIR, luând în calcul scindarea acesteia, una dintre viitoarele structuri intrând sub tutela Guvernului.

- Termenele asumate de Guvernul Dăncilă pentru finalizarea lucrărilor la autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş sunt:
- Tronsonul Iaşi-Târgu Neamţ până în anul 2022;
- Traseul complet al autostrăzii până în 2026.

- Guvernul nu doreşte să renunţe la ideea construirii în Parteneriat Public Privat a tronsonului Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ (Leţcani-Cristeşti), reiterând argumentul costurilor mai mici de construcţie prin această variantă şi procedura anevoioasă din cauza birocraţiei.

- La criticile asociaţiilor referitoare la viitoarea taxă de autostradă pentru acest segment, estimată la aproximativ 7 euro pentru 68 de kilometri, reprezentanţii Guvernului au replicat că toate autostrăzile din România vor fi în curând cu taxă.

- Nu a fost lămurit aspectul privind lipsa unui segment de 32 de kilometri din autostrada A8 (tronsoanele Ungheni-Iaşi-Leţcani şi Cristeşti-Târgu Neamţ), din Studiul de Fundamentare, reprezentanţii Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză neputând oferi un răspuns la această problemă concretă.

-Pe tronsonul Leţcani-Cristeşti (61 7 km), în maxim două săptămâni va fi aprobat Studiul de Fundamentare şi va fi scos la licitaţie pentru selecţia de oferte în varianta PPP. Ofertanţii îşi vor asuma toată investiţia – Studiul de Fezabilitate Proiectul Tehnic Execuţie.

- Pentru tronsoanele Paşcani-Suceava şi Suceava-Siret, aparţinând autostrăzii A7, urmează să fie aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai proiectului.

- Podul de la Ungheni va fi mutat în avalul râului Prut, ca urmare a unei suprapuneri cu o arie naturală protejată. Din acest motiv, segmentul A8 Ungheni-Iaşi-Leţcani va face obiectul unui proiect distinct, ieşind din varianta PPP şi trecând în administrarea CNAIR.

Asociaţiile ce promovează construirea autostrăzilor Moldovei vor continua monitorizarea şi implicarea activă în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mai sus menţionate.

Asociaţia ”Împreună pentru A8”
Asociaţia ”Moldova vrea autostradă”
Asociaţia ”Pro Infrastructură”
Asociaţia ”Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne