Danileţ: Se impun măsuri radicale din partea magistraţilor. Se va protesta chiar şi prin suspendarea activităţii

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, a anunţat joi, într-un interviu pentru RFI, că magistraţii români vor organiza proteste după model polonez în urma controversatei ordonanţe de urgenţă privind legile Justiţiei adoptate de Guvernul Dăncilă.

"Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiţiei, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de faţă nu face decât să confirme îngrijorările magistraţilor şi anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanţe şi parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaţionale şi iată că ele trebuie corectate prin Ordonanţă, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă şi alte măsuri, prin care îşi întăreşte controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veţi vedea judecătorii şi procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă şi prin ieşiri în faţa palatelor de justiţie, ci chiar prin suspendarea activităţii, începând de săptămâna viitoare", a declarat Danileţ.

Judecătorul a explicat că nu este vorba despre o grevă, pentru că "noi nu milităm pentru drepturi salariale şi pentru condiţii de muncă, ci este o formă de reacţie la ceea ce Parlamentul şi Guvernul au făcut în mod sistematic de cel puţin doi ani de zile cu justiţia română, modifică legile într-un mod inacceptabil".

"În aceste situaţii, vom asigura, sigur, cei care vom decide în acest sens, vom asigura intrarea noastră în sală doar pentru cauzele urgente, iar în penal asta înseamnă cauzele cu arestaţi. În rest, vom amâna soluţionarea cauzelor, pur şi simplu vom găsi motive prin care să nu intrăm în sălile de judecată, pentru că situaţia în care s-a ajuns este una inacceptabilă. Acelaşi lucru l-au făcut şi colegii noştri din Polonia, în urmă cu câteva luni de zile şi cred că se impun măsuri radicale din partea magistraţilor români", a afirmat Danileţ.

Pentru a citi integral interviul judecătorului intraţi aici.