Danileţ: Proiectul privind magistraţii, justificat de informaţiile apărute la mocirla.tv

Oamenilor li s-a creat impresia că orice hotărâre greşită ar atrage răspunderea materială a magistraţilor, ceea ce ar fi o monstruozitate unică pe Glob, însă lucrurile nu stau deloc aşa, a atras atenţia judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a reacţionat după ce majoritatea PSD-ALDE a adoptat, noaptea, un amendament potrivit căruia statul va fi obligat să se îndrepte împotriva magistraţilor care săvârşesc erori judiciare.

"Înţeleg că deputaţii au votat astă noapte şi un articol cu privire la răspunderea magistraţilor prin care vor rezolva nu ştiu ce deficienţă de sistem. Altă prostie, şi asta. Să mă explic: Tot proiectul de modificare a legii statutului magistraţilor a fost justificat de informaţiile apărute la mocirla.tv şi site-uri de scuipat magistraţii cu privire la abuzurile magistraţilor. Şi s-au gândit unii că aceste abuzuri pot fi stopate dacă magistratul este obligat să plătească din banii lui pentru hotărâri greşite. Numai că oamenilor li s-a creat impresia că orice hotărâre greşită ar atrage răspunderea materială a magistraţilor, ceea ce ar fi o monstruozitate unică pe Glob. Aşadar, doar abuzul dovedit poate duce la răspunderea magistratului, nu simpla hotărâre greşită care poate fi îndreptată doar printr-o cale de atac", a declarat Cristi Danileţ.

Cu alte cuvinte, judecătorul a subliniat că trebuie patru procese: unul în care să se comită abuzul, unul în care să se dovedească abuzul comis de un magistrat, unul în care omul să ceară bani de la Stat, unul în care Statul să ceară bani de la magistrat.

"Revenind: acum legea prevede că cel care e victima unei erori judiciare se poate îndrepta după o anumită procedură împotriva Statului, iar Statul POATE recupera banii de la magistratul care cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a dat hotărârea. În modificările votate ieri seara/noaptea se prevede că Statul VA recupera, adică e obligat să introducă acţiune împotriva magistratului. Cine crede că acest lucru va produce nu ştiu ce efect, se înşală amarnic: o astfel de prevedere a mai fost timp de 8 ani în legislaţia noastră, iată dovada. Şi încă ceva: norma cu pricina ar fi aplicabilă doar judecătorilor, nu şi procurorilor. Dar asta nu a observat nimeni, încă... Ah, şi cireaşa de pe tort: dacă se descoperă după rămânerea definitivă a hotărârii că un magistrat a comis un abuz într-un proces penal, chiar dacă magistratul a fost sancţionat disciplinar şi ar plăti daune, dosarul nu poate fi redeschis căci... nimeni nu s-a gândit la asta până acum", a precizat Cristi Danileţ.