Danileţ: Poate unul a avut dosar la Securitate. E asta mai grav decât faptul că altul are dosar la DNA?

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, una dintre cele mai respectate personalităţi ale momentului, s-a trezit aruncat din senin, de o parte din presă, în mijlocul unui scandal privind o presupusă colaborare a sa cu Securitatea în urmă cu zeci de ani, lucru infirmat, de altfel, atât de CNSAS cât şi de înaltul demnitar. Subiectul i-a atras atenţia şi judecătorului Cristi Danileţ, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a decis să facă unele precizări pe contul său de Facebook.

"În timp ce un ministru [Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei - n.r.] este criticat pentru o presupusă relaţie cu Securitatea în urmă cu 30 de ani, îmi pare că alţii fac parte din autorităţile statale deşi au ceva probleme penale. Aşa încât nu pot să nu întreb: Să zicem că unul POATE a avut dosar la Securitate.

Oare asta este mai grav decât faptul că altul ARE dosar la DNA, sau poate ESTE DEJA trimis în instanţă, sau poate chiar ARE o condamnare definitivă pronunţată, de exemplu, în ultimii 5 ani şi omul este, să zicem, undeva sus?", a scris judecătorul Cristi Danileţ.

Întrebat de un internaut la cine face referire, magistratul a replicat: "La actualii poziţionaţi sus care vor fi acuşi şi candidaţi".

Reamintim că, marţi, citând surse din CNSAS, Adevărul şi Evenimentul Zilei l-au acuzat pe Mircea Dumitru că ar fi semnat un angajament cu Securitatea la 23 octombrie 1980, pe vremea când actualul ministru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti.

În replică, Mircea Dumitru neagă acuzaţiile şi atrage atenţia că CNSAS i-a eliberat deja în 2007 o adeverinţă care arată foarte clar că nu a colaborat în niciun fel cu fosta Securitate. Mai mult, ministrul anunţă că va da în judecată publicaţiile respective. Detalii aici.

"Plagiate grosolane ale demnitarilor, concursuri pentru directorii de şcoli, discurs clar şi răspicat despre realităţile sistemului... mai puţin despre "dascăli" şi ceva mai mult despre elevi - beneficiarii sistemului. Deloc de mirare că au tot interesul să-l compromită. Porcăriile au fost deja lansate ... şi împrăştiate imediat, desigur...", i-a luat apărarea colegul său de la Sănătate, ministrul Vlad Voiculescu.