Danileţ nu-l iartă pe Toader: L-aş pica la examen fără să clipesc / Prună intervine: Despre ce profesor vorbeşti?

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a taxat în termeni duri, pe pagina sa de Facebook, o declaraţie făcută la Bruxelles de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Ministrul justiţiei recidivează: după el, cei arestaţi, respectiv cei trimişi în judecată trebuie consideraţi vinovaţi în mod automat. Ei bine, să auzi aşa ceva din gura unui ministru, şi încă al justiţiei, nu este doar grav, ci de-a dreptul inacceptabil. Practic, după el, cel arestat sau cel trimis în judecată trebuie musai condamnat. Ei bine, afirm cu toată responsabilitatea: să fiu profesor şi să îmi spună o asemenea inepţie un student la drept în anul trei, l-aş pica la examen fără să clipesc", a declarat Danileţ.

În discuţie a intervenit şi fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Cioloş.

"Cristi Danileţ, despre ce profesor de drept penal vorbeşti?! Nu se pune la profesori", a comentat ironic Raluca Prună.

"Domnule judecător, dacă emeritul profesor în drept consideră că cei daţi în judecată sunt vinovaţi, ce caută atâţia CONDAMNATI PENAL în Parlamentul României? Ce caută un condamnat penal în fruntea Camerei Deputaţilor unei ţări în care el este ministrul Justiţiei? Ori emeritul profesor are două păreri, una pentru prietenaşii săi şi una pentru popor... întreb pentru un prieten...", a scris un cetăţean.

"Ştiţi cum e: legea se interpretează pentru prieteni şi se aplică pentru duşmani...", a fost replica lui Danileţ.

Ce declarase Tudorel Toader

"Acum, să vă dau un răspuns pe care chiar aş vrea să-l luaţi doar în limita răspunsului. Să nu vă imaginaţi că un astfel de act de clemenţă (OUG privind amnistia şi graţierea - n.r.) şi-l doresc doar unii.

Întrebaţi oficial şi neoficial, nu între justiţiabili, care vă vor spune aşa ceva, chiar şi între magistraţi, pentru că lucrurile, repet, încep să intre în matca lor constituţională şi, până la urmă ăsta e obiectivul pe care eu mi l-am propus. Să eliminăm abuzurile, să eliminăm temerea românilor că pot fi deduşi judecăţii chiar nevinovaţi fiind şi veţi spune: de unde?

Păi, din faptul că avem de ordinul sutelor de achitaţi şi, ceea ce este bine, dacă sunt nevinovaţi, ceea ce este rău dacă au fost trimişi în judecată, urmăriţi penal, eventual arestaţi şi ţinuţi în puşcărie. Eu nu vreau să scape cel vinovat, dar nu vreau să fie tras la răspundere cel care nu este vinovat. Deci, să nu scape cel vinovat şi să nu fie tras la răspundere cel nevinovat." (sursa: Agerpres)