Danileţ: În sezonul rece e o nebunie să dai graţiere! 60-80% dintre infractori s-ar întoarce în scurt timp

Judecătorul Cristi Danileţ a tras un semnal de alarmă după discuţiile privind iminenţa unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea care au avut loc cu prilejul Consiliului Naţional al PSD.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul membru al Consiliului Super al Magistraturii Cristi Danileţ a avertizat duminică seară, pe pagina sa de socializare, că a da graţiere în sezonul rece este "o nebunie" pentru că marea majoritate a infractorilor eliberaţi s-ar întoarce înapoi în spatele gratiilor în foarte scurt timp.

"În sezonul rece e o nebunie să dai graţiere. Între 60 şi 80% din cei care ar părăsi penitenciarele s-ar întoarce în cel mai scurt timp în acel loc unde au casă şi masă în mod gratuit. Şi întoarcerea asta nu s-ar face în baza unei cereri, ştim bine... Orice cetăţean cu capul pe umeri s-ar opune unei politici publice dezastruoase care ar pune în pericol cetăţenii. Iar eu, ca cetăţean, mă încadrez în cei 91% de români care acum o săptămână au spus NU unei iniţiative în acest sens", a declarat Danileţ.

Judecătorul a subliniat că, evident, dacă o altfel de lege va apărea, el ca magistrat o va pune în aplicare în secunda doi fără nicio obiecţiune.

"Aşa cum am făcut cu legea recursului compensatoriu, când am pus în libertate violatori, criminali, tâlhari, hoţi mai repede decât au stabilit judecătorii ce i-au condamnat, numai pentru că nişte politicieni au vrut asta, fără nicio consultare, fără niciun studiu de impact, fără niciun plan de reintegrare a lor socială. Le-au dat drumul pe stradă, pur şi simplu, unora rămaşi fără familii, fără case, fără locuri de muncă. Iar acum, la un an după, sunt înapoi aproape toţi. Şi cu ce preţ...", a precizat Danileţ.

Fostul membru CSM a explicat că profesia sa de judecător nu îi obturează însă ocupaţia de cetăţean.

"Am jurat să apăr drepturile şi libertăţile oamenilor, nu să îi pun în pericol şi să deservesc fărădelegii", a conchis Danileţ.