Danileţ, despre efectul PSD-ALDE: Justiţia pare aproape înfrântă. Asistăm la o răzbunare a infractorilor

"În România trebuie să te baţi pentru drept şi pentru justiţie independentă în fiecare zi. Ceea ce face în momentul de faţă clasa politică este un atac nemilos şi extrem de puternic, legitimat de însuşi ministrul Justiţiei, cel care a şcolit generaţii întregi de magistraţi, dar pe care acum îi acuză sistematic şi în mod nefondat de abuzuri", a afirmat judecătorul Cristi Danileţ, care susţine că, practic, ceea ce s-a început în 2012 a culminat în 2017 şi se desăvârşeşte acum, chiar sub ochii noştri.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a atras atenţia, într-un interviu publicat marţi de Revista 22, că justiţia din România pare aproape înfrântă după doi ani de atacuri, asistăm practic în momentul de faţă la o răzbunare a infractorilor şi a condamnaţilor.

"Atacurile împotriva justiţiei au început în vara anului 2012. Asediul a fost îndelungat şi, cu succesiunea de acte normative şi decizii guvernamentale din ultimii doi ani, justiţia pare aproape înfrântă. Din cauză că, timp de un deceniu, sute de parlamentari, miniştri, primari, şefi de consilii locale şi judeţene au fost anchetaţi şi mulţi dintre ei condamnaţi, asistăm acum la un soi de răzbunare a celor care au avut de 'pătimit' de pe urma justiţiei care a devenit independentă doar prin reforma din 2004-2005. Înainte, justiţia fusese sub control politic, dar în acei ani ea a intrat într-o oază de libertate pentru că, sub presiunea aderării la UE, au fost date legi prin care cariera procurorilor şi judecătorilor a fost scoasă de sub influenţa politică. Apoi, câţiva ani, justiţia a fost extrem de eficientă, căci, fără teama de decizii politice în privinţa carierei lor, magistraţii au început să instrumenteze dosare cu oameni importanţi din România: politicieni, oameni de afaceri, magistraţi corupţi", a declarat Danileţ.

Magistratul opinează că, acum, vedem reversul medaliei: cei care au trecut prin sistemul acesta justiţiar au găsit căi de revocare a unor magistraţi din funcţii cheie, de eliminare a unor infracţiuni din cod sau de eliberare a unor infractori din penitenciare.

"Cred că la aceasta asistăm în momentul de faţă, la o răzbunare a infractorilor şi a condamnaţilor împotriva justiţiei. O spun cu toată convingerea: măsurile din ultimii doi ani nu au de-a face nimic cu eficientizarea justiţiei, calitatea actelor de justiţie sau profesionalismul oamenilor din sistem, ci pur şi simplu se caută căi ca justiţia să fie din nou subordonată politicului şi ca deciziile pe care le dau judecătorii şi procurorii să fie decizii dorite până la urmă de aceia care conduc politic societatea. Inevitabil, se va ajunge ca o anumită categorie de cetăţeni să se situeze deasupra legii, exact cum era înainte de anul 2004", a precizat Danileţ.

Întrebat ce anume înseamnă o justiţie, "aproape înfrântă", judecătorul a prezentat un tablou sumbru:

"Păi, haideţi să vedem cum arată în momentul de faţă sistemul judiciar: avem un DNA care aproape că nu mai funcţionează, un DIICOT care pare ineficient, o Curte Supremă a cărei secţie penală este blocată, un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere, un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie, un CCR care dă decizii contrare practicii anterioare şi care nu pot fi acceptate de cetăţeni sau înţelese de magistraţi. Mai avem o Inspecţie Judiciară a cărei conducere este contestată, o secţie specială de urmărire penală a magistraţilor care încalcă standardele internaţionale şi mai avem unele asociaţii de magistraţi unipersonalizate care au susţinut chiar politici împotriva magistraţilor. Deci, în momentul de faţă, tot ceea ce înseamnă vârful sistemului este fie ineficient, fie contestat. Mai sunt doar câţiva lideri informali ai magistraţilor care arată în continuare derapajele din sistemul judiciar şi din viaţa politică care influenţează sistemul judiciar. Aceştia, la rândul lor, însă, au de pătimit, pentru că toţi sunt sub investigaţii disciplinare. În momentul de faţă, oricine vorbeşte public, oricine are o postare pe Facebook, oricine dă un interviu este cercetat imediat de către Inspecţia Judiciară. Inspecţia nu se preocupă dacă cauzele sunt prost manageriate, dacă hotărârile se dau tardiv, dacă magistraţii vin sau nu la serviciu, ci se ocupă în zeci de cazuri de delicte de opinie ale magistraţilor. De aceea ziceam că justiţia este aproape înfrântă căci, cu toate măsurile astea legislative şi cu toate presiunile interne, mai sunt câţiva magistraţi care reacţionează."

Ce soluţie propune judecătorul

"După părerea mea, soluţia ar fi una singură: blocarea activităţii în instanţe şi parchete, timp de o lună, exact cum s-a întâmplat în 2009, şi atenţionarea întregii Europe că ceea ce se întâmplă în România este inadmisibil: justiţia este îngenunchiată, iar infractorii victimizaţi. Urmare a antireformelor din ultimii doi ani au fost trecute în derizoriu toate rezultatele noastre din ultimii 15 ani şi a fost făcută praf toată imaginea noastră, deşi la un moment dat deveniserăm un exemplu de bune practici cel puţin în Europa Centrală şi de Est. Dacă ar fi să iau eu decizii, dacă aş fi un lider de asociaţie, asta aş face: aş cere colegilor judecători 'Pixul jos!'. Pentru că, urmare a ultimelor decizii politice din România, justiţia a fost redusă de la o putere veritabilă în stat la un aparat judiciar a cărui utilitate greu o mai găseşti."

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.