Danileţ: Când celelalte puteri încalecă justiţia, magistraţii pot reacţiona într-un mod radical, extrem

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ a explicat duminică, pe pagina sa de socializare, motivele pentru care magistraţii au dreptul să protesteze inclusiv prin suspendarea activităţii împotriva modificărilor legislative operate de coaliţia PSD-ALDE în domeniul justiţiei.

"Văd că unii apar la TV şi atacă magistraţii pentru acţiunile din aceste zile, motivând că nu avem voie să facem grevă. Păi, e adevărat că legea ne interzice să facem grevă, dar nu orice blocare a activităţii este grevă. Să explic. Libertatea de exprimare şi de adunare sunt drepturi constituţionale. Una din formele de manifestare ale acestora este PROTESTUL. La rândul lui, protestul se poate desfăşura în mai multe modalităţi. Una este SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII. Suspendarea din partea noastră însă nu este GREVĂ. Asta pentru că noi nu avem revendicări salariale sau în legătură cu munca, nu reproşăm ceva angajatorului - şi astea caracterizează o grevă. Ci pretindem încetarea activităţii politice de afectare a independenţei justiţiei şi luarea de măsuri politice prin abrogarea unor legi", a declarat Danileţ.

Fostul membru al CSM a subliniat că procurorii şi judecătorii au această obligaţie chiar în statutul lor, la art. 7 din Codul deontologic al magistraţilor.

"Acţiunea noastră nu intră, aşadar, sub incidenţa legii dialogului social nr. 62/2011 care reglementează conflictele de muncă şi interzice greva magistraţilor, militarilor, poliţiştilor. Insist: în aceste zile magistraţii nu au vreun conflict cu angajatorul pentru a face grevă, ci este un CONFLICT INTRE AUTORITATILE CENTRALE ALE STATULUI. De reţinut: în materie de acţiuni de protest, regula este că legea consacră dreptul general de reacţie şi excepţia este interzicerea în mod expres a unor acţiuni. Or, suspendarea activităţii justiţiei când magistraţii sunt în conflict cu celelalte puteri ale statului NU ESTE INTERZISĂ de lege. Până şi parlamentarii au protestat de nu ştiu câte ori, inclusiv prin plecarea din sală, blocarea votului etc", a precizat Danileţ.

În final, judecătorul a reamintit că în 2009 toţi magistraţii au suspendat activitatea timp de o lună şi s-a argumentat la fel: când celelalte puteri încalecă justiţia, magistraţii au obligaţia să reacţioneze inclusiv într-un mod radical, extrem.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne