Danileţ, avertisment: Parlamentarii încearcă scăparea celor anchetaţi în dosare de mare corupţie

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, nu vede deloc cu ochi buni modificările care vizează Codurile penale, pe cale de a fi operate de parlamentari în comisia Iordache.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Parlamentarii încearcă, prin manevrele lor din domeniul justiţiei, să îi scape de urmărirea penală pe cei care sunt anchetaţi în mari dosare de corupţie, a opinat joi, într-o intervenţie la Digi24, judecătorul Cristi Danileţ.

Invocând pretextul transpunerii unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, parlamentarii PSD-ALDE, şi într-o mai mică măsură cei de la UDMR şi PNL, au propus o serie de amendamente controversate la codurile penale care, potrivit DNA, vor avea "un efect devastator asupra anchetelor", practic se poate pune lacătul pe instituţie.

"Îmi exprim surprinderea cu privire la energia de care dă dovadă Parlamentul României, după două săptămâni în care au dezbătut cele trei legi ale justiţiei. Zile întregi, ore au votat şi noaptea acum, brusc, se apucă de o altă materie de modificare a Codului Penal. Toate aceste modificări fac parte dintr-un puzzle pe care parlamentarii încearcă să-l construiască astfel încât persoanele, în special cele urmărite penal în anchete de mare corupţie, să scape de urmărire", a afirmat Danileţ.

Potrivit judecătorului, modificările sunt ocazionate de implementarea unei directive a Parlamentului European, însă parlamentarii vor profita pentru a introduce şi alte modificări necerute de directivă.

"De exemplu, acum o persoană care comite o infracţiune de corupţie şi vrea să fugă din ţară sau să distrugă documente sau să influenţeze martori, judecătorii pot decide să o aresteze preventiv, la domiciliu. Nu există nicio justificare dacă pentru anumite fapte ar fi interzisă arestarea preventivă, iar pentru altele ar fi permisă", a declarat Danileţ.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii consideră că legile acestea sunt date pentru anumite persoane.

"În viziunea europeană, atunci când vorbim de prezumţia de nevinovăţie trebuie asigurate anumite modalităţi prin care suspectului să i se asigure un cadru în care el să fie bănuit, opresat de public cum că ar fi săvârşit infracţiunea. Comunicatele DNA se încheie cu o frază: noi vă comunicăm că a început urmărirea penală sau că s-a dispus arestarea. Asta nu înseamnă însă că suspectul nostru e vinovat, adică el încă se bucură de prezumţia de nevinovăţie", a precizat Danileţ.

Pentru a citi mai multe despre modificările care vizează Codurile penale intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne