Daniel Ioniţă s-a întâlnit cu deputaţi ai Platformei DA, pentru a fi la curent cu realităţile din Moldova

De o importanţă majoră în prezent este consolidarea relaţiilor bilaterale între Moldova şi România, fapt ce va accelera parcursul european al Republicii Moldova, a punctat Ioniţă.
Daniel Ioniţă, întrevedere cu câţiva deputaţi ai Platformei DA
Daniel Ioniţă, întrevedere cu câţiva deputaţi ai Platformei DA (Platforma DA)

Deputaţii fracţiunii parlamentare Blocul ACUM, Platforma Demnitate şi Adevăr, au avut joi 18 iulie, o întâlnire cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă. Întâlnirea a avut loc în contextul unor practici curente ale oficialului român care se întâlneşte regulat cu reprezentanţii tuturor partidelor politice pentru a fi la curent cu realităţile din Republica Moldova.

Ioniţă a reiterat importanţa consolidării relaţiilor bilaterale între cele două maluri ale Prutului în vederea accelerării parcursului european al Republicii Moldova prin fortificarea unui parteneriat moldo-român eficient susţinut printr-o formulă bi-partizană de conlucrare între putere şi opoziţie.

În cadrul discuţiei, mai puţin formale, participanţii au abordat o serie de probleme cu care se confruntă Republica Moldova şi s-au referit la eficientizarea cooperării celor două state pe diverse domenii.

Subliniind că partenerul economic principal al Republicii Moldova rămâne în continuare România, deputaţii moldoveni au reafirmat importanţa incontestabilă a aprofundării conexiunilor de interese, a implementării unor practici cu caracter permanent de preluare a expertizei avansate a României pe dimensiunea mai multor domenii economice, în special din sectorul agrar.

Totodată, ambasadorul român a ţinut să treacă în revistă unele dintre cele mai importante acţiuni ale României în acest aspect, referindu-se la finanţarea centrului de colectare a produselor melifere din nordul republicii, zona Edineţ, la susţinerea construcţiei depozitelor frigorifice pentru stocarea produselor în regim de siguranţă pe termen lung.

Acesta a mai menţionat utilitatea unui proiect deosebit de important finanţat de Uniunea Europeană şi întocmit de experţii din România - un ghid minuţios, detaliat de utilitate practică, elaborat în vederea implementării tehnologiilor moderne pentru irigaţii în regim economic ale terenurilor cultivate.

Printre cele mai importante subiecte de discuţie au fost şi situaţia mass-mediei finanţate de România, accesul la instituţiile superioare de învăţământ prin extensia universitară, integrarea proceselor educaţionale inclusiv prin elaborarea unor manuale şi a curriculei şcolare comune, acţiunile concrete în vederea schimbării percepţiei contribuţiei României la dezvoltarea socio-economică a UTA Găgăuzia, construcţia unei conducte de apă potabilă pentru zona Ungheni şi altele.