Daniel Constantin(PC): Guvernul să adopte legi privind gazele de şist, până atunci să suspende acordurile

Preşedintele PC Daniel Constantin solicită Guvernului să aprobe o legislaţie specială privind petrolul şi gazele de şist, iar acordurile deja semnate să fie suspendate şi făcute transparente.

”Este foarte grav ca o decizie extrem de importantă, cum este semnarea acordurilor petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare în favoarea Chevron, este luată de un Guvern nelegitim, care nu reflectă votul din 2008, într-o totală lipsă de transparenţă, fără să se explice de ce acum şi de ce aşa. Este vorba de decizii cu implicaţii enorme asupra mediului, asupra siguranţei şi securităţii cetăţeanului individual, dar şi asupra securităţii naţionale. Este de neconceput ca un Guvern care, din motive de ordin politic, a venit să stea câteva luni la putere, ia decizii care vor afecta România pe urmatorii zeci de ani. Nimeni nu ştie care sunt termenii acestor înţelegeri, ceea ce este neuzual pentru o democraţie. Comunităţile locale nu au fost consultate, deşi ar putea să fie nevoie de exproprieri, aşa cum este cazul la Roşia Montană. În plus vorbim de zone cu tradiţie turistică precum Vama Veche şi Costineşti”, reclamă Daniel Constantin, într-un comunicat remis NewsIn.

Liderul PC subliniază că tehnologia utilizată este ”extrem de controversată şi de nocivă pentru mediul înconjurător”. ”Nu se ştie dacă a fost efectuat un studiu de impact privind efectul acestor exploatări. În foarte multe ţări este interzisă această metodă de exploatare pentru că există riscuri imense, de ordin seismic, existând pericolul infestării pânzei freatice şi a compromiterii solului”, susţine conservatorul.

”În acest context solicităm Guvernului Ungureanu: 1. Elaborarea şi aprobarea unei legislaţii speciale privind petrolul şi gazele de şist în baza unui studiu care să prevadă potenţialul, riscurile şi impactul de mediu al procesului de explorare, dezvoltare şi exploatare a zăcămintelor, în aceste zone. 2. Dezbateri publice pentru informarea populaţiei şi comunităţilor locale din zonele unde vor avea loc exploatările, inclusiv cu problemele legate de exproprieri. 3. Transparenţa pentru aceste acorduri. Organizarea de dezbateri privind implicaţiile asupra mediului, cu reprezentanţii societăţii civile, instituţiilor din domeniu, dar şi cu reprezentanţii companiei Chevron. Românii trebuie să ştie care sunt riscurile şi care sunt avantajele. 4. Suspendarea acordurilor, până la parcurgerea etapelor menţionate anterior: studiu privind impactul; elaborarea legislaţiei speciale; dezbaterea publică”, menţionează preşedintele PC.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat vineri că are mari rezerve în privinţa aprobării exploatării gazelor de şist, pentru că aceasta presupune utilizarea unor cantităţi "enorme" de apă şi implică riscuri seismice.

"Atunci când ajungem acolo şi vine Chevron cu o hârtie, sau orice altcineva, analizăm. Sunt discuţii în cadrul UE, sunt ţări unde se exploatează, sunt ţări unde s-a interzis. Atunci vom lua decizia. Eu deocamdată nu fac altceva decât adun toate informaţiile şi studiile care sunt în UE şi o să organizez o întâlnire cu cercetătorii şi din România, să mă edific şi eu. Nu putem lua o decize fără toate datele. Am mari rezerve în momentul de faţă dacă trebuie să aprobăm asemenea exploatări, pentru că din câte am citit şi eu, este o fracturare hidraulică care înseamnă o cantitate enormă de apă care se injectează şi în plus vor fi unele mişcări tectonice, iar România este o ţară cu risc seismic. În momentul de faţă nu există nicio cerere pentru exploatarea gazelor de şist", a explicat Laszlo Borbely.

El a spus că Chevron nu numai că nu are niciun fel de aviz de mediu, dar în momentul de faţă doar s-a acordat un acord petrolier în care nu se precizează despre ce este vorba.

"În acordul petrolier nu se spune gaze de şist sau altfel de gaze. În momentul de faţă nu vorbim despre exploatare de gaze de şist în România. Nu avem ce discuta pentru că este un acord petrolier, după aceea trebuie să vină compania când face unele prospecţiuni legale. Nu vorbim de gaze de şist în momentul de faţă în România", a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a explicat că într-o fază ulterioară, când compania vine şi cere aprobarea de exploatare, se va pune problema unui studiu de impact. De asemenea, el a precizat că România nu are niciun fel de obligaţie faţă de Chevron.

Cele trei acorduri petroliere semnate de Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), prin care compania vrea să extragă gaze neconvenţionale, au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial, după ce au fost aprobate de Guvern în şedinţa de săptămâna trecută.

Gigantul Chevron şi-a exprimat intenţia de a explora şi extrage gaze de şist din aceste perimetre, situate în sud-estul ţării şi denumite Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Chevron a câştigat aceste concesiuni în cadrul unei licitaţii internaţionale organizate de ANRM în vara anului 2010.

Chevron este a doua mare companie petrolieră americană, după ExxonMobil.

În toate această perioadă acordurile petroliere au fost negociate, semnate de companie şi ANRM şi apoi aprobate de Guvern, după ce a fost primit avizul ministerelor implicate: Economiei, Finanţelor, Mediului şi Transporturilor - acesta din urmă pentru ca perimetrele să nu se afle pe traseul viitoarelor autostrăzi.

Chevron mai deţine un perimetru la Bârlad, cumpărat de la firma Regal Petroleum, care obţinuse licenţa în cadrul unei runde mai vechi de concesiuni, în 2004. La Bârlad, compania a făcut deja prospecţiuni pentru a găsi gaze neconvenţionale.

În România şi în Europa, în general, sectorul gazelor de şist este abia la început şi s-au făcut câteva explorări doar în Polonia. Însă presa internaţională a relatat, citând studii de specialitate, că tehnologia folosită este poluantă.

Gazele de şist sunt tot gaze naturale, dar care se găsesc în roci dure. Aşadar este nevoie ca aceste roci să fie sparte pentru a fi degajat gazul, iar în acele fisuri se introduc apă şi alte substanţe chimice.

Peste cinci mii de bârlădeni au protestat la finele săptămânii trecute în faţa primăriei din oraş împotriva exploatării gazelor de şist.

În plus, un grup de 10 deputaţi şi senatori au iniţiat un proiect de lege prin care este interzisă explorarea şi extracţia de hidrocarburi prin metoda fisurării hidraulice.

În SUA, gazele de şist au luat o amploare deosebită în ultmii ani şi asigură în prezent circa 25% din consumul de gaze al americanilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie