Daniel Barbu, pus sub urmărire penală de către DNA

Daniel Barbu
Daniel Barbu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente Daniel Barbu a fost pus sub urmărire penală, miercuri, de către DNA, în dosarul privind subvenţiile acordate de stat către PSD, dosar în care este cercetat şi trezorierul PSD Mircea Drăghici, anunţă printr-un comunicat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Barbu a fost pus sub urmărire penală pentru fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de preşedinte al AEP.

Potrivit procurorilor DNA, Daniel Barbu este acuzat de următoarele următoarele fapte:

- nu ar fi urmărit, conform legii, în calitate de preşedinte AEP, destinaţia subvenţiilor acordate formaţiunilor politice;

- nu ar fi dispus, potrivit Legii finanţării activităţii partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenţii) şi cheltuieli;

- ar fi stopat unele controale aflate în curs.

DNA îl mai acuză pe fostul preşedinte AEP că, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autorităţii Electorale Permanente de către trezorierul unui partid, în calitate de preşedinte al AEP, Daniel Barbu ar fi dispus în mod discreţionar, oprirea controalelor iniţiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formaţiune politică.

În acest sens, DNA argumentează că în dispoziţiile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

De asemenea, Barbu este acuzat că, deşi a luat cunoştinţă prin angajaţii AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvenţiilor”, acesta nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajaţi săi de a se relua controalele suspendate din dispoziţia sa, şi a preferat să îşi dea demisia în data de 27.02.2019 din funcţia de preşedinte al AEP.

Întrebat, miercuri, la ieşirea de la DNA, cu privirea la faptul că ar fi oprit efectuarea unui control al autorităţii la PSD, Daniel Barbu a justificat că era doar un control de rutină.

Comunicatul DNA poate fi accesat aici.