Dăncilă, somată public să ceară activarea mecanismului european de protecţie civilă pentru pesta porcină

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Premierul Viorica Dăncilă trebuie să analizeze posibilitatea activării mecanismului european de protecţie civilă pentru pesta porcină africană, a solicitat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, europarlamentarul Daniel Buda, şeful PNL Cluj.

"Îi cer să evalueze posibilitatea activării mecanismului de protecţie civilă la nivel european pentru a stăpâni şi pentru a preveni răspândirea acestei ciume roşii, i-aş spune eu, în zona animalelor, acestei boli extrem de grave, pe care medicii veterinari o aseamănă cu Ebola, astfel încât prin resursele financiare pe care le avem la nivelul UE să se achiziţioneze acele incineratoare mobile pentru arderea porcilor sacrificaţi. Prin îngroparea porcilor bolnavi virusul rămâne în conservare mai mulţi ani şi poate fi reactivat oricând de către animale care intră în contact cu cadavrele îngropate. Le atrag atenţia că la modul în care se gestionează în momentul de faţă pesta porcină africană nu fac altceva decât să pună acest virus în conservare prin îngroparea porcilor. Iertată să-mi fie comparaţia, e ca şi cum ai pune o bere la rece", a declarat Daniel Buda, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, deputatul european a cerut demiterea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, şi a şefului ANSVSA, Geronimo Brănescu.

"Îi solicit doamnei Dăncilă să o demită de îndată pe doamna Graţiela Gavrilescu, alături, bineînţeles, de dl Daea şi de dl Geronimo Brănescu, din cauza modului deficitar în care gestionează această problemă", a precizat Daniel Buda.