Dăncilă: Refuzul lui Iohannis de a-i numi pe Olguţa Vasilescu şi Drăghici influenţează viaţa a 500 de milioane de europeni

Decizia preşedintelui de a refuza din nou propunerile de miniştri pentru şefia Ministerelor Dezvoltării şi Transporturilor - Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici - are un impact european, influenţează viaţa a peste 500 de milioane de cetăţeni, a acuzat prim-ministrul Viorica Dăncilă, de la Strasbourg, unde a mers să prezinte priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a acuzat marţi seară, într-un interviu acordat postului Antena 3 la Strasbourg, că preşedintele Klaus Iohannis blochează activitatea Guvernului, care este acum responsabil de multe dosare europene importante odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

"Este o situaţie dificilă, este greu de explicat şi românilor, dar şi aici, la Bruxelles, că două portofolii atât de importante nu au miniştri. Avem interimat, dar trebuie să avem în vedere că sunt dosare importante pe agenda europeană care presupun luarea unor decizii, participarea la trialog şi implicarea miniştrilor de resort. Cred că aceste lucruri nu dau bine nici la nivel intern, pentru că românii nu înţeleg de ce două nominalizări care nu au niciun fel de probleme nu sunt acceptate de către preşedinte, în condiţiile în care nu sunt probleme de legalitate. Mai puţin înţeleg europenii, mai puţin înţeleg colegii din Parlamentul European, pentru că în fiecare stat membru, atunci când s-a deţinut preşedinţia rotativă a existat consens", a declarat Dăncilă.

Potrivit premierului, refuzul preşedintelui de a numi cei doi miniştri influenţează viaţa a peste 500 de miliioane de cetăţeni europeni.

"Este greu de explicat de ce pentru lupta internă putem pune în pericol decizii şi finalizarea unor proiecte atât de importante nu numai pentru România. Eu cred că această împotrivire, să fiu elegantă, de a face cele două nominalizări, nu are doar un impact naţional, ci are un impact european, pentru că deciziile care se vor lua pe cele două domenii, decizii importante, fac referire la toţi cetăţenii europeni, nu numai la cei români. Preşedintele trebuie să înţeleagă că deciziile şi modul în care sunt gestionate aceste dosare, modul în care reuşim să avem consens pe dosarele importante legate de cele două domenii, Transporturi şi Dezvoltare regională, influenţează viaţa a peste 500 de milioane de cetăţeni", a precizat Dăncilă, adăugând că urmează să se ia o decizie privind reclamarea preşedintelui la Curtea Constituţională.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că intenţionează să respingă din nou propunerile făcute de premier pentru Dezvoltare şi Transporturi, respectiv Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici.

"Rezolvarea este foarte simplă. N-are decât partea guvernamentală să citească cu atenţie legislaţia invocată de mine, iar PSD n-are decât să vină cu nişte propuneri care mă conving că ministerele vor fi bine conduse. Guvernul trebuie să îndeplinească condiţiile, adică să prezinte actele celor nominalizaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Legea este obligatorie şi pentru Guvern în România. Iar PSD trebuie să vină cu propuneri care mă conving pe mine, şi pe toţi ceilalţi, că ministerele vor fi bine conduse", a explicat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne