Dăncilă, poziţie post MCV şi Rezoluţie: Reprezintă o atingere adusă suveranităţii şi o încălcare a tratatului UE

Rezoluţia Parlamentului European este expresia unor interese electorale iar recomandările din MCV reprezintă o atingere adusă suveranităţii şi o încălcare a tratatului UE.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times)

Premierul Viorica Dăncilă a prezidat, joi, prima şedinţă de Guvern post - MCV şi post - Rezoluţie vizând statul de drept din România. În deschiderea şedinţei, înainte de a prezenta actele normative ce se vor vota astăzi, şi-a exprimat poziţia pe tema celor două documente prin care UE a criticat practic dur măsurile coaliţiei la putere în materie de Justiţie.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, votul de marţi din Parlamentul European pe Rezoluţie (document extrem de nefavorabil partidului pe care Dăncilă îl reprezintă) este unul politic, expresia unor interese electorale.

De asemenea, premierul a criticat faptul că din document au dispărut referirile cu privire la protocoale. Nu în ultimul rând, Dăncilă i-a criticat pe europarlamentarii români care au votat rezoluţia, susţinând că aceasta este împotriva României nu a guvernului şi a transmis, atenţie, că recomandările MCV nu pot fi implementate, aceasta în condiţiile în care ele sunt, potrivit specialiştilor, obligatorii.

"Consider Rezoluţia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene în condiţiile în care sunt multe puncte. Votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Mă refer la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete şi instituţiile sistemului judiciar, în condiţiile în care astfel de practici sunt de neacceptat în alte ţări UE.

Este greu de înţeles punerea la zid a Jandarmeriei Române pentru modul de intervenţie identic cu cel al forţelor de ordine din alte ţări UE. Însă, cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României şi sunt convinsă că această atitudine va fi sancţionată de către români.

Am văzut că au spus că s-a votat împotriva Guvernului României. Rezoluţia nu era împotriva Guvernului României, nici împotriva altei instituţii, rezoluţia se referea la România. Îi rog să dea dovadă de mai multă responsabilitate pe cei ce vorbesc de ieşirea României din UE. Rămânerea în cadrul UE e singura noastră cale şi nu s-a pus niciodată, niciodată problema apartenenţei noastre la UE", a precizat premierul.

Viorica Dăncilă a ţinut, de asemenea, să-şi exprime dezamăgirea faţă de concluziile MCV şi să transmită, cu subiect şi predicat, că recomandările făcute de Comisia Europeană reprezintă o atingere adusă suveranităţii şi o încălcare a tratatului UE.

"În acelaşi timp sunt dezamăgită de concluziile MCV, în condiţiile în care România a dovedit că e un partener loial şi corect al UE. Guvernul a fost în permanenţă în contact cu experţii Comisiei Europene şi a oferit de fiecare dată atât clarificări cât şi argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost ignorate.

Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare prin care ni se cere să ignorăm reguli constituţionale şi să acceptăm ceea ce niciun stat membru nu poate accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele MCV în condiţiile în care regulile se schimbă din mers. Am citit cu mare atenţie raportul, suntem conştienţi de obiectivele de acolo, dar în acelaşi timp vedem recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlamentului şi validate de CCR, ceea ce reprezintă o atingere adusă suveranităţii şi o încălcare a tratatului UE.

Ca prim-ministru şi fost europarlamentar, cer egalitate de tratament pentru ţara mea şi români, cred într-o Europa unită, puternică, în care toţi cetăţenii se bucură de respect dar şi de drepturi egale", a adăugat premierul.

În discursul său, Dăncilă a mai susţinut că România este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi a mai adăugat că ţara noastră are capacitatea de a dovedi partenerilor europeni că "România e un stat membru echilibrat şi responsabil determinat să contribuie la construirea viitorului UE."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne