Dăncilă mută războiul la CCR: Am sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona acest blocaj creat de Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă a mutat la Curtea Constituţională războiul cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema numirii noilor miniştri de la Transporturi şi Dezvoltare.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională pentru faptul că preşedintele Klaus Iohannis încă nu a validat propunerile de miniştri pentru Transporturi şi Dezvoltare Regională, a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă.

"Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis, prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante. Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă. Cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet.

Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea astăzi am sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar aşa cum am spus anterior, interesul României, interesul românilor este mai presus de un joc politic sau de o campanie electorală.

Guvernul va continua pregătirile în termenele stabilite cu aceeaşi seriozitate şi cu acelaşi profesionalism. Împreună cu membrii Guvernului vom continua discuţiile legate de preluare preşedinţiei dar şi de exercitarea acesteia, iar pe data de 12 voi prezenta în Parlament forma finală a programului preşedinţiei rotative, pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019", a declarat Dăncilă.

Reamintim că, în urmă cu două zile, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit cu declaraţii la Palatul Cotroceni pentru a sublinia că nu va fi de acord să continue acest "circ" al remanierilor operate de PSD.

"Pot să vă spun că nu am finalizat analiza. Dar analizând şi propunerile şi comportamentul guvernamental, pot să vă spun câteva dacă doriţi câteva concluzii. Prima concluzie este că acest PSD sub conducerea lui Dragnea nu este capabil să genereze un guvern performant. Am avut două guverne care n-au fost bune şi chiar au fost înlăturate de PSD, suntem la al treilea guvern care nu este cu nimic mai bun. Avem guvernare după guvernare pesedistă slabă. Foarte, foarte slabă. Şi în loc să vină cu oameni pregătiţi, în loc să caute oameni care vin cu competenţe ministeriale, şi-au dat seama că nu reuşesc şi încearcă prin aceste veşnice schimbări şi înlocuiri de miniştri să creeze impresia că se îmbunătăţeşte guvernarea. Ei, eu pot să vă spun că nu se îmbunătăţeşte", a menţionat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, PSD înlocuieşte oameni slabi cu alţi oameni slabi şi în final au intrat într-un fel de circ.

"Nu ăsta este scopul remanierilor şi nu ăsta este scopul guvernării. Şi pot să vă spun că eu nu sunt de acord să se continue în acest circ, care vrea să pară că duce la o performanţă, care performanţă guvernamentală din partea PSD nu apare. Aşadar, prima concluzie este că aceste remanieri nu sunt făcute pentru o mai bună guvernare, ci sunt făcute de ochii lumii şi pentru a crea impresia de preocupare. Aşa nu se poate şi în acest fel nu voi fi de acord să se continue", a declarat Iohannis.

Întrebat cum vede soluţia în cazul demisiilor miniştrilor de la Transporturi şi Dezvoltare trimise la Cotroceni, în contextul în care potrivit deciziei Curţii Constituţionale în 15 zile demisiile devin efective (iar termenul este pe cale să expire), preşedintele a replicat: "Dar soluţia este la PSD. Nu au decât să vină cu oameni performanţi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne