Dăncilă loveşte strategic cu o postare din 2014: Cum e cu "atitudinea arogantă", domnule Iohannis?

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a distribuit marţi, pe pagina sa de Facebook, o postare a contracandidatului său Klaus Iohannis din noiembrie 2014, care deja începuse să facă vâlvă pe reţelele de socializare. La vremea respectivă, Iohannis îi cerea lui Victor Ponta, adversarul său din turul al doilea al prezidenţialelor, să renunţe la "atitudinea arogantă" şi să accepte o dezbatere electorală "atât de necesară şi aşteptată de către toţi românii".

"Cum e cu 'atitudinea arogantă', domnule Iohannis? Ne mai explicaţi o dată cum e cu 'dezbaterea electorală atât de necesară şi aşteptată de toţi românii'?", a scris Viorica Dăncilă în mesajul alături de care a distribuit postarea din 2014.

Mutarea şefei PSD vine în contextul în care Iohannis a refuzat dezbaterea electorală şi în turul doi al alegerilor şi a catalogat insistenţa PSD în acest sens drept "o manevră" a social-democraţilor.

"Vedeţi, încearcă PSD-ul să atragă atenţia prin tot felul de manevre. Pot să vă spun de pe acum, urmează sigur să discut şi cu colegele şi colegii în şedinţa de campanie, eu mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii în campania pentru turul doi", declara cu o seară în urmă Iohannis.

Şi şeful de campanie al PNL a catalogat insistenţa PSD pentru o dezbatere Iohannis-Dăncilă drept "un tertip ieftin".

"Abia acum, PSD cere dezbatere, ca şi cum nu ar fi cunoscute toate poziţiile politice exprimate de fiecare candidat în parte şi în ce mod a servit interesul public. Este un tertip ieftin de campanie şi ne dăm seama cu toţii că nimic nou nu s-ar putea decanta dintr-o astfel de discuţie. Alta ar fi fost, însă, situaţia dacă aveam un tur doi fără PSD. Acest partid nu are cultura dialogului şi a făcut atât de mult rău României şi democraţiei", a declarat liberalul.

Postarea lui Iohannis în 2014

"Constat că domnul Victor Ponta îşi menţine aceeaşi atitudine arogantă cu care ne-a obişnuit şi în ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare şi aşteptate de către toţi românii interesaţi să afle proiectele celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Domnul Ponta nu poate decide singur detaliile şi condiţiile în care ar urma să se desfăşoare o astfel de dezbatere electorală. Temele se stabilesc în mod firesc prin negociere de către echipele de campanie ale ambilor candidaţi intraţi în turul doi şi nu se transmit prin fax de către un candidat care a stabilit deja ordinea şi conţinutul întrebărilor.

Solicit în mod public candidatului Victor Ponta să renunţe de urgenţă la asemenea tertipuri şi să aibă curajul să îşi asume o confruntare de idei corectă, în care niciunul dintre noi nu porneşte cu un avantaj ilegitim. Îi cer premierului să mandateze echipa sa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale, din care electoratul să poată înţelege care este viziunea fiecărui candidat pentru viitorul României".