Dăncilă le îndeplineşte dorinţa "baronilor": Guvernul adoptă OUG pe Codul Administrativ. Noi pensii speciale la orizont

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

În ciuda tuturor nemulţumirilor exprimate în spaţiul public precum şi a avizului negativ de la Consiliul Economic şi Social, premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi, înainte de şedinţa de guvern, că a decis să adopte ordonanţa de urgenţă privind noul Cod Administrativ.

"Adoptăm azi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ, se creează un cadru unitar şi punem într-o formă coerentă, mai clară şi mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice atât la nivel central cât şi la nivel local. Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a transmis că, pentru administraţia locală, Guvernul va reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi va revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local, "astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale".

"Dupa cum ştiţi, am adoptat deja revenirea la alegerea preşedintilor Consiliilor Judeţene prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod Administrativ. Legitimitatea preşedinţilor Consiliilor Judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice.

De asemenea aducem soluţii şi în cadrul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică, să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor", a precizat Viorica Dăncilă.

Reacţii critice pe această temă au fost multe. Printre ele se numără şi semnalul de alarmă tras de Sorin Ioniţă, preşedintele think tank-ului Expert Forum, care a avertizat că respectivul act normativ conţine două bombe majore, altele decât pensiile speciale ale primarilor.

Mai exact, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor putea face liniştiţi licitaţii dubioase şi transferuri de active suspecte fără să mai fie nevoie să semneze personal, împingând la înaintare funcţionarii. Mai mult, potrivit expertului, prin OUG-ul de mâine practic se legalizează şi accelerează toate "Belinele şi Teldrumurile".

Redăm postarea expertului în politici publice şi dezvoltare locală:

SOS pe bune. Fraţilor, e groasă: mâine bagă Veorica prin ordonanţă Codul Administrativ. Şi uitaţi de pensiile speciale ale primarilor: să fie primit, la atâţia pomanagii care sunt, ce mai contează 3200 în plus?

Dar sunt 2 bombe majore acolo:

(1) Antifonarea completă a primarilor şi preş(edinţilor) CJ faţă de DNA, deoarece porcăriile de aci înainte se pot face fără semnătura lor. Pentru orice licitaţie mânărită şi transfer de active suspect vor chema un piticot de funcţionar, îi vor suci mâna la spate şi aia e. S-a terminat cu abuzul în serviciu la baronii locali, ei rămân zen, colectează şpaga fără să mai semneze. E chiar mai mişto decât amnistia.

(2) Am zis transfer de active? Se legalizează şi accelerează toate Belinele şi Teldrumurile, afacerile imobiliare cu plaje (sună cunoscut? oameni din MDRAP şi CJ Constanţa şi Tulcea, ceva?), ba chiar şi asta de ieri cu depoul de tramvaie Victoria. Trai pe vătrai, dezincriminări pe bandă, mutări şi concesionări la liber.

Nu-mi dau seama dacă Veorica realizează ce i-a pus MDRAP în mapă, dar e chestie de dat cu parul în Piaţa Victoriei. Începe iar balul cu ordonanţele, copii, doar o lună i-a ţinut pocăiala.