Dăncilă, după ce a numit un urmărit penal la şefia CNAS: "Care este problema? Eu am avut dosar de înaltă trădare!"

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi, la finele şedinţei CEx a PSD, numirea lui Vasile Ciurchea la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Când presa i-a atras atenţia că acesta este în vizorul DNA, fiind implicat într-un dosar penal, lidera PSD a susţinut iniţial că nu există nicio acuzaţie oficială la adresa acestuia, după care a perorat pe tema prezumţiei de nevinovăţie şi a faptului că drepturile omului trebuie respectate.

Interesant este că pledoaria pentru prezumţia de nevinovăţie, drepturile omului etc. vine la relativ scurtă vreme după ce, când a fost vorba despre susţinerea candidaturii lui Kovesi la şefia Parchetului European, Dăncilă a refuzat categoric ideea, afirmând că "atunci când cineva ajunge într-o funcţie trebuie să îşi lămurească semnele de întrebare care planează asupra lui", aluzie la faptul că fosta şefă DNA are dosare deschise de celebra secţie a Adinei Florea.

Revenind la declaraţiile făcute astăzi după CEx de premier, aceasta a încercat să îl prezinte pe Ciurchea drept un specialist foarte bine pregătit şi a explicat că nu îţi dai demisia doar aşa, pentru un dosar. Dăncilă a amintit inclusiv că şi ea a avut o plângere pentru înaltă trădare şi a explicat că bine a făcut că nu şi-a dat demisia.

Redăm dialogul premierului cu presa:

Reporter: Aş vrea să vă întreb în legătură cu subiectul din aceste zile: numirea la CNAS a dlui Vasile Ciurchea, o numire propusă de ministrul Sănătăţii, acceptată de dvs, dar care are anumite probleme din mandatul trecut. Domnul Ciurchea a fost anchetat de DNA sau este anchetat de DNA pentru nereguli tocmai la licitaţiile la sistemul informatic de la CNAS.

Dăncilă: Da, am văzut aceste lucruri în spaţiul public. Eu am considerat atunci când a venit propunerea de la dna ministru Sorina Pintea, că avem nevoie de un specialist. Sunt probleme în acest moment. Nu putem să facem experimente. Avem nevoie de un om care cunoaşte sistemul, un om care este foarte bine pregătit, care a mai lucrat acolo.

Am cerut demisia, a venit astăzi dl Vulcănescu, este prea târziu, deja l-am demis.

De ce l-am numit pe dl Vasile Ciurchea? M-am uitat la aceste nereguli de care vorbiţi dvs. Într-adevăr, în 2012 a existat la DNA un dosar legat de dl Ciurchea. dar am văzut că nu a fost audiat, nu este nici o acuzaţie la adresa domniei sale. Dacă va exista o acuzaţie la adresa domniei sale, atunci bineînţeles că vom lua măsuri. Deci doar a fost un dosar, nu a fost audiat, nu i s-a imputat absolut nimic.

Acum, pot exista plângeri pentru fiecare dintre noi. Trebuie să vedem dacă ele sunt fundamentate. Iar în momentul în care va apărea cel mai mic lucru care să ateste faptul că dl Ciurchea a făcut ceva prin care a încălcat legea şi acest lucru va fi judecat, cu siguranţă vom schimba la CNAS. Dar în acest moment avem nevoie de un specialist şi atâta timp cât nu există ceva care să fie fundamentat, eu cred că nu este o greşeală.

Este o numire provizorie. Dacă vor apărea elemente suplimentare, atunci vom schimba din nou.

Reporter: Presa scria în trecut că dl Ciurchea ar fi un apropiat al dlui Tăriceanu. Este cumva o propunere venită dinspre ALDE sau nu s-a luat în calcul această discuţie?

Dăncilă: Credeţi-mă, nu-l cunosc pe dl Ciurchea, nu ştiu de cine a fost apropiat sau nu a fost apropiat. Am cerut să fie o nominalizare a unui om care să rezolve problemele din sistem la acest moment.

Reporter: Domnul Ciurchea este urmărit penal din 2016. Comunicatul este pe site-ul DNA şi există un răspuns din partea instituţiei: ancheta este în desfăşurare. Este urmărit penal!

Dăncilă: Bun. Este o anchetă în desfăşurare, spuneţi dvs. Dar în urma acestei anchete, avem certitudinea că este vinovat, că este vreo problemă? Nu ştiu. Eu ştiu că nu este, eu aşa am fost informată.

Reporter: Nu aţi mai găsit alte persoane care să nu aibă probleme, suspiciuni, atunci?

Dăncilă: Stimată domnişoară, este o directivă care spune că există prezumţia de nevinovăţie, pe care trebuie să o aplicăm, vrem sau nu vrem. Armonizarea directivelor europene este obligatorie. Această directivă care presupune, care spune că există prezumţia de nevinovăţie trebuie să fie pentru toţi, fie că vorbim de un om politic, fie că vorbim de un om din alt domeniu, atâta timp cât dânsul nu este judecat nu văd un impediment pentru acest lucru. În momentul în care or apărea elemente suplimentare, va fi trimis în judecată, atunci este normal că noi să îl eliberăm din funcţie. V-am spus, este o nominalizare provizorie, vom vedea cum decurg lucrurile. Dacă apar într-adevăr elemente în care dl Ciurchea este … dacă apar elemente noi care să ateste faptul că se face vinovat de un anumit aspect, cu siguranţă, aşa cum am făcut şi cu alte persoane, îl vom elibera din funcţie.

Reporter: Dna Dăncilă, nu aţi spus dvs. că justiţia v-a omorât, a omorât PSD-ul, că aţi învăţat ceva din votul dat de români la alegerile europarlamentare?

Dăncilă: Da, dar nu văd legătura dintre cele două. Care este problema? Şi oricare. Eu am avut dosar de înaltă trădare. Atunci ce trebuia să fac? Să îmi dau demisia sau să îmi spună colegii “pleci acasă”? S-a dovedit pe urmă că a fost o prostie, cum să faci înaltă trădare pentru un parteneriat strategic cu o altă ţară? Dar atunci ce trebuia, să plec acasă? Deci, haideţi să vedem. Eu sunt pentru justiţie independentă, pentru statul de drept. Dar şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor oamenilor. Deci atâta vreme cât nu există o hotărâre judecătorească, omul nu a fost trimis în judecată, nu pot să îl acuz eu. Nu am acest…nu sunt judecător. Judecata este înfăptuită de către judecător. Şi cred că trebuie să luăm în calcul şi acest lucru.

Nu îl apăr pe dl Ciurchea. Nici nu îl cunosc. Dar ştiu că este un profesionist şi că nu a fost trimis în judecată încă. Va fi trimis în judecată, facem o schimbare.

Nu am discutat cu domnia sa. V-am spus că nu îl cunosc. Am văzut în rest că acest om a lucrat în sistem şi că este un profesionist şi am căutat să numesc un profesionist. Mulţumesc!

Reamintim că Vasile Ciurchea este anchetat de DNA într-un dosar vizând contractele privind sistemul informatic, dosar cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne