Dăncilă, discurs electoral în plină criză politică: Vrem o garanţie că nici o forţă politică nu va mai tăia pensiile

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Ieşită în conferinţă de presă pe fundalul crizei politice declanşate de refuzul său de a veni să ceară un vot pentru guvern în Parlament, Viorica Dăncilă - premier, lider al PSD şi candidat la prezidenţiale - a ţinut un adevărat discurs electoral în care a prezentat PSD-ul drept unicul partid căruia îi pasă de români şi a demonizat Opoziţia.

Astfel, Viorica Dăncilă a ţinut să acuze Opoziţia că nu vrea să semneze Pactul Naţional pentru Bunăstarea Românilor lansat de partidul său, din calcule politice cinice. Premierul a mai susţinut că respectivul Pact propus de ea în debut de campanie electorală şi pe fundal de criză politică ar fi fost - este - garanţia pentru români că nicio forţă politică nu le va tăia pensiile şi salariile şi că niciun partid nu va acţiona contra IMM-urilor.

Dăncilă a insistat în discursul său că Opoziţia trebuie să semneze Pactul şi a criticat ideea moţiunii de cenzură.

"Aşa cum ştiţi, am lansat la sfârşitul săptămânii trecute Pactul Naţional pentru Bunăstarea Românilor, acord prin care vrem să dăm oamenilor o garanţie scrisă că nicio forţă politică nu le va mai tăria pensiile şi salariile ci va continua creşterile date de PSD. Vrem o garanţie că vor continua să susţină antreprenorii, IMM-urile şi activităţile independente şi nu tăieri masive ca cele din perioada 2010-2012. Vreau ca toate partidele politice din România să îşi asume ca obiectiv bunăstarea românilor, şi să facă acest lucru în scris.

Nu propriile interese, nu calcule electorale, nu acorduri care nu reprezintă nimic altceva decât târguieli politice. Nimic din ce am văzut în ultima perioadă din partea opoziţiei nu a fost gândit pentru români, nicio iniţiativă menită să aducă vreo formă de progres în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice abordare care nu are în centrul ei bunăstarea şi interesul oamenilor este una nocivă şi trebuie să dispară. Am fost prima care a semnat acest pact şi l-am transmis tuturor partidelor. Salut decizia grupului parlamentar al minorităţile naţionale din Camera Deputaţilor de a semna pactul pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor români indiferent de etnie. Le mulţumesc pentru răspunsul prompt, pentru deschidere şi responsabilitate", a declarat Dăncilă.

Premierul şi-a continuat atacul la adresa opoziţiei acuzând că PNL-ul (partid care îl dă pe favoritul nr 1 în cursa pentru Cotroceni) a ocolit cel mai tare tăierea acestui pact şi a ţinut să precizeze că "românii văd asta".

"Tocmai principalul partid de dreapta, cel care are precedente de tăiere a pensiilor şi salariilor a încercat să ocolească cel mai tare semnarea acestui pact. Cei care au mai tăiat în trecut de la oameni ne-au ignorat apelul. Românii văd însă acest lucru. Şi nimeni nu a uitat ce s-a întâmplat în guvernarea 2010-2012", a susţinut Dăncilă.

"Tot din partea opoziţiei am văzut şi încercarea de a negocia bunăstarea oamenilor, de a condiţiona semnarea pactului de demisia Guvernului şi de alegerile anticipate. Deci dreapta pune condiţii de ordin politic partidului de guvernământ ca să îşi asume că nu vor tăia de la români. Ce spune acest lucru despre oamenii noi şi despre cât de hotărâţi sunt să vină la guvernare ca să înceapă politica austerităţii?! Condiţionarea bunăstării tuturor de avantaje electorale pentru aceste partide este cinică şi este periculoasă pentru societate şi pentru democraţie", a adăugat premierul.

De asemenea, Dăncilă a ţinut să nege că pactul propus de PSD este unul politic.

"Alţii au venit şi au spus că acest pact este un gest politic şi acest lucru ni-l spune textual tocmai cel care şi-a sacrificat partidul şi a abandonat guvernarea ca să facă jocurile politice ale altora. Tocmai cel care a desconsiderat complet votul oamenilor din 2016 şi voinţa propriului partid vine şi vorbeşte despre gesturi politice.

Aş dori să le reamintesc că spre deosebire de toate iniţiativele la care s-au raliat dumnealor, acesta este un gest pentru români. Singurul din care are de câştigat cetăţeanul şi nu omul politic", a susţinut premierul.

Dăncilă nu a omis să îl atace şi pe Klaus Iohannis, susţinând că acesta a ignorat de-a lungul întregului său mandat tot ce înseamnă progresul şi bunăstarea românilor.

"Şeful statului, domnul Klaus Iohannis, ne-a spus că a citit pactul pentru români şi a trecut mai departe. Aşa cum a trecut timp de 5 ani mai departe peste tot ce a însemnat progresul şi bunăstarea propriului popor. Preşedintele trece întotdeauna mai departe când are şansa să facă bine, însă alege să se oprească şi să îşi exercite funcţia doar atunci când are ocazia să blocheze şi să facă rău propriei ţări inclusiv prin nerespectarea Constituţiei", a afirmat Dăncilă.

Finalmente, Dăncilă şi-a încheiat discursul anunţând că ea cere din nou Opoziţiei să semneze Pactul.

"Stimaţi oameni de stat, nu am crezut că va fi atât de greu să va puneţi semnătura pe un text de bun-simţ, pe o asumare concisă şi clară că veţi continua măsurile menţie să aducă bunăstarea oamenilor, nu am crezut că un gest firesc pentru orice partid care vrea să ajungă la guvernare vă va pune atât de tare în dificultate. Vorbim despre viitorul românilor şi al României. Aţi venit odată şi aţi depus moţiune şi aţi vrut să daţi jos guvernul. Aţi eşuat pentru că nu aţi avut niciun program de guvernare şi nici o echipă pentru Palatul Victoria. Nu aţi reuşit să convingeţi nici măcar membrii Parlamentului că meritaţi să guvernaţi România, d-apoi cetăţenii acestei ţări.

Acum vorbiţi de o nouă moţiune, în condiţiile în care nu puteţi nici măcar să vă puneţi semnătura pe o garanţie în faţa românilor că nu le veţi tăia din nou veniturile. Fac un apel către dumneavoastră pentru că devine imperativ să vă vedem asumându-vă aceste obiective. Este îngrijorătoare atitudinea din ultimele zile şi nu mă voi opri din a va cere să vă asumaţi responsabilitatea pentru destinul oamenilor. Vă chem din nou să semnaţi pactul către bunăstarea românilor, să vă asumaţi că înţelegeţi scopul unei bune guvernări şi a politicii făcute pentru oameni", a concluzionat Dăncilă.

După ce şi-a ţinut speech-ul, Dăncilă a plecat fără să răspundă la nicio întrebare a presei deşi PSD anunţase că premierul va ţine o conferinţă de presă, nu declaraţii.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne