Dăncilă confirmă cele mai negre temeri: Vrea pentru următoarele alegeri o alternativă la softul STS

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

La doar o zi după ce Opoziţia a acuzat că dezbaterile din Comisia vizând presupusa fraudare a alegerilor din 26 mai are drept miză discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) şi crearea unui program paralel celui realizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), premierul Dăncilă a declarat, la DCNews, că din această toamnă trebuie să existe „o altă alternativă” la sistemul informatic gestionat de STS.

"După cum ştiţi, există o comisie parlamentară care va analiza acest lucru. Este adevărat, am văzut că în spaţiul public au apărut multe semne de întrebare, multe dintre ele la care nu găsim o explicaţie, ceea ce va conduce la analiza acestui lucru şi cred eu că pentru a nu exista suspiciuni la alegerile prezidenţiale trebuie să avem o altă alternativă", a afirmat Dăncilă, întrebată dacă softul pentru alegerile prezidenţiale va fi derulat tot de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Premierul a mai precizat că la alegerile prezidenţiale va exista "în mod sigur" şi numărătoare paralelă.

"Atunci când există numărătoarea paralelă, poţi să demonstrezi anumite lucruri care ţi se par incorecte", a explicat prim-ministrul.

Reamintim că în timpul audierilor din comisia pentru presupusa fraudare a alegerilor din 26 mai, Olguţa Vasilescu (preşedinte al comisiei) şi Carmen Dan au încercat să acrediteze ideea că softul de la alegeri a permis votul multiplu, pe scurt fraudarea alegerilor. Ulterior, Carmen Dan a susţinut că softul ar trebui mutat la AEP.

Invitat la rândul său în comisie, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Florin Mituleţu-Buică a arătat însă că AEP nu are capacitatea tehnică de a gestiona acest sistem. Mai mult, Mituleţu a opinat că votul nu a fost fraudat. O opinie similară au prezentat şi experţii independenţi invitaţi, aceştia arătând că, dacă faptul că mulţi români n-au putut vota ar fi putut influenţa rezultatul votului, pe de altă parte neregulile constate în procesul de votare au fost minore, multe dintre ele corectate, şi nu de natură să influenţeze rezultatul.

La rândul său, Opoziţia a arătat că se încearcă discreditarea STS şi eliminarea SIMPV prin crearea unui program paralel celui realizat de STS.

”Consider şocante insistenţele membrilor PSD-ALDE de a discredita Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. A fost linia de atac pe tot parcursul audierilor reprezentanţilor principalelor instituţii, precum MAI, MAE şi, astăzi, AEP. Preşedintele AEP a confirmat că instituţia pe care o conduce nu are expertiza, capacitatea şi resursele de a gestiona un asemenea sistem. Asistăm la o şaradă bazată pe informaţii incomplete lansate în spaţiul public”, a declarat Daniel Popescu, reprezentantul USR în Comisia de anchetă privind alegerile din 26 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne