Dăncilă anunţă schimbări majore în Guvern: Birchall, dată afară de la Justiţie. Intră în scenă Dana Gîrbovan

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, schimbările din Guvern decise în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Mai exact, Şerban Valeca va merge la Ministerul Educaţiei, Mihai Fifor obţine un mandat plin la Interne, Dana Gârbovan vine la Justiţie în locul Anei Birchall, care merge înapoi la Parteneriate Strategice, iar Iulian Iancu a fost propus vicepremier pe probleme economice.

"Am avut astăzi Comitetul Executiv Naţional al PSD, unde am abordat mai multe puncte importante pentru partidul nostru. Un prim aspect se referă la Congresul PSD pentru validarea candidatului la alegerile prezidenţiale, Congres care va avea loc mâine. Am discutat despre probleme organizatorice, despre participarea membrilor de partid din judeţe, despre modul în care se va realiza Congresul.

Tot în cadrul discuţiilor din Comitetul Executiv Naţional, am discutat despre organizarea pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, organizare pe fiecare localitate în parte, pe fiecare judeţ, modul în care fiecare preşedinte de organizaţie se va implica, va monitoriza organizarea din fiecare comună, oraş sau municipiu", a declarat Viorica Dăncilă.

În acelaşi timp, şefa social-democraţilor a precizat că CEx a analizat relaţia PSD-ALDE, a discutat despre viitoarele proiecte guvernamentale şi despre remanierea guvernamentală.

"În ceea ce priveşte remanierea, pentru Ministerul Afacerilor Interne, PSD l-a desemnat Mihai Fifor. Pentru Ministerul Educaţiei Naţionale, Şerban Constantin Valeca, senator, vicepreşedintele Senatului, cercetător, fost ministru pentru Cercetare. Pentru Ministerul Justiţiei, Dana Gârbovan, independent, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Vicepremier pentru probleme economice, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie şi servicii din Camera Deputaţilor şi vicepreşedinte pentru Parteneriate Strategice, Ana Birchall. Acestea au fost cele 5 propuneri votate în cadrul Comitetului Executiv Naţional. Vom trimite solicitări către domnul preşedinte Iohannis luni", a precizat Viorica Dăncilă.

În continuare, premierul a răspuns întrebărilor presei:

Reporter: Dna premier, dacă îmi permiteţi. Ana Birchall, care tocmai a fost schimbată de la Ministerul Justiţiei sau aţi decis acest lucru în CEx să fie schimbată cu dna Gârbovan, înţeleg că a plecat din şedinta de CEx şi se află la Palatul Cotroceni, spun surse politice. Ştiţi ceva despre acest lucru?

Dăncilă: Nu, nu ştiu despre acest lucru. Dar dacă dna Birchall a făcut acest lucru este foarte grav. Este membru al Partidului Social- Democrat şi problemele le rezolvăm în interiorul partidului. Mai mult, i-am explicat dnei Ana Birchall că vreau să fac această nominalizare la Ministerul Justiţiei pentru că vreau pe cineva din rândul magistraţilor, care nu este înregimentat politic, tocmai pentru a avea certitudinea că există o bună conlucrare şi că vom putea obţine consens pe toate deciziile referitoare la justiţie.

Reporter: Înainte de această decizie din CEx şi acest vot cu privire la dna Birchall, aţi avut o discuţie separată cu dna Birchall?

Dăncilă: Da. Înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional am avut o discuţie cu dna Birchall în care i-am mulţumit pentru activitatea depusă şi i-am explicat că vreau să fac această modificare. Din aceleaşi considerente pe care vi le-am enumerat anterior, vreau pe cineva din sistemul de Justiţie.

Reporter: Cu dna Gârbovan aţi discutat? Pentru că au apărut informaţii că dna Gârbovan ar fi fost cumva sfătuită să nu accepte post la Ministerul de Justiţie dat fiind faptul că este o situaţie cumva mai neplăcută, dacă putem spune aşa, pentru PSD în acest moment. Aţi discutat cu dânsa? Credeţi că va accepta?

Dăncilă: Bineînţeles că am discutat cu dna Gârbovan. Nu puteam să fac o propunere fără să discut cu domnia sa. I-am explicat... de fapt, am rugat-o pe dna Gârbovan să vină în această funcţie având în vedere experienţa domniei sale şi respectul de care se bucură în domeniul justiţiei.

Reporter: Ce-i reproşaţi dnei Ana Birchall, mai ales în această perioadă în care a ocupat postul de ministru al Justiţiei şi a fost în plin scandal la Caracal.

Dăncilă: Nu aş pleca de la aprecieri sau reproşuri pentru un ministru sau altul. Am explicat de ce am vrut această schimbare şi de ce am vrut să fac această nominalizare. Vreau ca la Ministerul Justiţiei să fie cineva care cunoaşte foarte bine modul în care lucrează magistraţii, cineva care a lucrat alături de magistraţi, cineva independent şi nu am vrut ca să mai fie cineva înregimentat politic.

Reporter: Ce se întâmplă cu proiectul pe care l-a prezentat chiar ieri dna fost ministru al Justiţiei, cel privind înăsprirea pedepselor pentru anumite infracţiuni?

Dăncilă: Proiectul referitor la înăsprirea pedepselor rămâne doar partea care se referă la ceea ce a zis... la înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie. Am spus că voi face acest lucru şi voi duce acest lucru până la capăt.

Reporter: Dna premier, despre Ana Birchall. În interiorul partidului, ştiam că au fost mai multe discuţii, nemulţumiri legate de o colaborare mult prea apropiată de preşedintele Iohannis. Practic, îi reproşaţi acest lucru?

Dăncilă: Nu reproşez nimic. Nu i-am reproşat nimic dnei Birchall. I-am spus de ce vreau ca la acest minister să vină dna Dana Gârbovan. Dacă ne uităm la activitatea dnei Dana Gârbovan vedem că este o activitate în domeniu, o activitate foarte apreciată de către toţi magistraţii.

Reporter: Are legătură plecarea dnei Birchall de la Ministerul Justiţiei după ce dânsa a fost cea care a anunţat familiei Alexandrei că aceasta este moartă, deşi nu avea atribuţii în acest sens?

Dăncilă: Nu vreau să fac niciun fel de speculaţie. V-am spus de ce am făcut această schimbare.

Reporter: Pleacă Ana Birchall pentru că ar fi fost de acord cu desfiinţarea Secţiei Speciale...?

Dăncilă: Nu are nicio legătură cu acest lucru. Nu legaţi înlocuirea Anei Birchall de anumite aspecte legate de justiţie. Îmi doresc o justiţie independentă, o justiţie în care deciziile, în care actele normative adoptate să fie în consens cu magistraţii, cu cei care lucrează în acest domeniu şi cred că este important ca la acest minister să avem o persoană care să aibă discuţii, consultări cu magistraţii.

Reporter: Dacă îmi permiteţi, Dana Gîrbovan este un judecător criticat de o parte dintre magistraţi. Referitor la raportul Greco, ea a spus că acesta conţine erori şi este vădit subiectiv. Şi dacă acesta a fost un criteriu pentru care aţi ales-o. Să ne spuneţi, vă rog, argumentele.

Dăncilă: Ştiţi cum. Vedem doar o anumită afirmaţie a unei persoane şi legăm întreaga activitate de acea afirmaţie. Nu am citit ce a declarat sau ce nu a declarat dna Dana Gîrbovan. Ştiu că este un magistrat cu foarte multă experienţă şi vreau la Ministerul Justiţiei un magistrat cu foarte multă experienţă.

Reporter: Este considerată apropiată a lui Florin Iordache, a susţinut Ordonanţă de Urgenţă 13, a fost de cele mai multe ori în favoarea...

Dăncilă: De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm imediat să aducem o parte negativă pentru acea persoană? Haideţi să gândim pozitiv şi să vedem şi lucrurile bune...

Reporter: Credeţi că preşedintele Iohannis...

Dăncilă: Încercăm să facem anumite conexiuni, mergem pe anumite scenarii. Cred că nu este o abordare constructivă.

Reporter: Cine v-a sfătuit şi dacă credeţi că preşedintele României o va accepta pe Dana Gîrbovan.

Dăncilă: Eu cred... sper... nu ştiu ce va face preşedintele României. Eu sper că preşedintele României să accepte nominalizarea Danei Gîrbovan. Nu văd ce motiv din punct de vedere profesional să găsesc pentru a respinge o astfel de propunere.

Reporter: V-aţi întâlnit astăzi cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu? Ce urmează pentru coaliţie?

Dăncilă: Nu m-am întâlnit astăzi cu dnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu. Vom avea o şedinţă de coaliţie luni.

Reporter: Aţi discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre aceste propuneri în Comitetul Executiv Naţional?

Dăncilă: Nu.

Reporter: După întâlnirea dintre preşedintele României şi preşedintele Statelor Unite aţi avut vreo discuţie cu Klaus Iohannis?

Dăncilă: Nu.

Reporter: Veţi discuta zilele următoare în legătură cu acest subiect? Îl veţi contacta după această şedinţa Cex în legătură cu nominalizările?

Dăncilă: Bineînţeles că o să sun luni la domnul preşedinte şi o să spun că trimit aceste nominalizări către Cotroceni.

Reporter: Dacă îmi permiteţi... în legătură cu remanierea guvernamentală. Veţi mai face şi alte modificări în Guvern sau aceasta este remanierea la care vă opriţi.

Dăncilă: Nu. S-ar putea să mai fac şi alte modificări. Acolo unde lucrurile nu vor merge bine, bineînţeles că va trebui să remaniez şi să aduc alte persoane care pot face performanţă.

Reporter: Aveţi un orizont de timp. De exemplu, în luna septembrie? Sau în funcţie de cum veţi analiza...

Dăncilă: Nu. Nu aş da un orizont de timp pentru că dacă sunt miniştri care nu îşi ţin promisiunile făcute sau nu îşi respectă programul de guvernare, este normal ca să iau decizii imediat, să nu aştept mai mult timp pentru că aşa am stabilit public.

Reporter: În legătură cu situaţia din ALDE - PSD, dacă ALDE va ieşi de la guvernare, va veni în Parlament pentru un vot cu o nouă structură a guvernului sau veţi înlocui ȋntr-o şedinţă CEx miniştrii pe care îi au acum cei din ALDE? Aţi discutat despre acest lucru? Aveţi o variantă?

Dăncilă: Nu, nu am făcut acest scenariu. Vedem cum evoluează lucrurile. Avem o discuţie cu ALDE, luni, şi eu sunt convinsă că, din punct de vedere al corectitudinii, partenerii de la ALDE ne vor spune dacă ies sau nu ies din coaliţie şi pe urmă, împreună, în Comitetul Executiv Naţional, vom lua deciziile.

Reporter: Spuneaţi că vă veţi întâlni luni cu partenerii din ALDE. Am văzut o serie de cereri făcute de aceştia, printre care înjumătăţirea numărului de secretari de stat, modificări legate de funcţia publică. Veţi face vreo concesie celor de la ALDE?

Dăncilă: Nu este vorba de o concesie. Nu cred că trebuie să abordăm astfel lucrurile, că ne facem concesii unii la alţii. Vom lua împreună măsurile care sunt cele mai bune pentru guvern şi pentru coaliţie.

Reporter: Înjumătăţirea numărului de secretari de stat fusese propusă şi de Ministerul Finanţelor. De aia mă gândeam că este un punct care poate fi comun.

Dăncilă: Pentru acest lucru nu avem nevoie de o reglementare legislativă. Putem face acest lucru şi fără o reglementare legislativă. Vom discuta luni şi vom vedea punctele pe care le vom avea împreună în program.

Reporter: Dacă cei de la ALDE încheie o alianţă cu cei de la Pro România, mai poate continua relaţia cu domniile lor în coaliţie?

Dăncilă: Vom discuta tot în coaliţia de guvernare, nu ştiu ce are de gând să facă ALDE. Eu ştiu doar atât: suntem într-o coaliţie, discutăm despre problemele din coaliţie şi în coaliţie sunt doar PSD şi ALDE.

Reporter: Voiam să vă întreb despre angajamentele desprinse din vizita preşedintelui la Washington. Spunea preşedintele că trebuie modificată... că se impune modificarea legislaţiei pentru companiile care vor să exploreze şi să exploateze gaz şi, de asemenea, pentru tehnologia 5G. Aveţi disponibilitatea de a modifica această legislaţie?

Dăncilă: Bineînţeles că trebuie să discutăm la ce modificări se face referire. Vrem să facem modificări acolo unde considerăm că este necesar. Vrem întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Vrem ca din orice lucru să câştige şi România. Vrem să avem o abordare deschisă. Dnul preşedinte şi-a dat cu părerea pentru că toate aceste lucruri le poate face doar Guvernul.

Reporter: De ce nu aţi ajuns luni la şedinţa coaliţiei? V-aţi simţit rău?

Dăncilă: Da, am avut o problemă de sănătate şi nu am putut să ajung luni.

Reporter: Au apărut informaţii în presă că v-aţi făcut injecţii cu botox...

Dăncilă: (Zâmbeşte) Se vede la mine botox? (Râde) Sincer, este prea mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne