Dan "Felix" Voiculescu dă în judecată Deutsche Welle

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Dan Voiculescu, proprietar al Antenei 3 şi fondator al USL, a anunţat vineri dimineaţă că a dat în judecată publicaţie Deutsche Welle, din cauza unui articol "murdar" pe care jurnaliştii prestigioasei publicaţii l-au scris despre el, cerând aproape jumătate de milion de euro despăgubiri.

Patronul trustului Intact, declarat turnător al fostei securităţi de către CNSAS (Consiliul Naţional de Supraveghere a Arhivelor Securităţii), condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupţie în dosarul ICA (sentinţa atacată cu recurs) şi având alte două dosare de şantaj pe rol, reproşează publicaţiei Deutsche Welle că a publicat un articol foarte "urât şi murdar" despre trecutul său.

„Au scris un articol foarte urât, murdar despre mine, despre trecutul meu şi cred eu că au depăşit orice limită a bunului simţ”, a declarat Dan Voiculescu, citat de B1, vineri dimineaţă la sediul IPJ Ilfov, unde s-a prezentat pentru controlul judiciar, măsură ce i-a fost impusă într-un dosar în care este acuzat de şantaj.

„Deocamdată ieri s-a semnat un proces împotriva lui Deutsche Welle, o instituţie serioasă de felul ei. Dar există un om acolo, Petre Iancu, care are un director, care probabil vor trebui să plătească 400 de mii de euro.”, a completat Voiculescu.

Articolul incriminat de Voiculescu, scris de Petre Iancu şi intitulat "Final de epocă pentru Varan" aborda semnificaţia pentru România a unei sentinţe de condamnarea a lui Voiculescu în dosarul ICA (dosar în care, reamintim, Varanul a fost condamnat la 5 ani cu executare de instanţa de fond).

"Condamnarea sa ar declanşa o revoluţie şi fiindcă ar zădărnici ambiţiile de putere totală, de acaparat prin caracatiţa pe care a creat-o, manifestate, spre deosebire de alţi oligarhi, de mai semeţul Dan Voiculescu. Tentativa sa de a penetra simultan şi economia şi toate cele patru puteri din stat şi societatea civilă, prin ONG-uri create pe calapodul varanului au evidenţiat clar aceste ambiţii. Le scoate în relief, de asemenea, aşarnarea cu care trustul său media i-a supravegheat şi persecutat pe cei care, deţinând puterea, au reformat-o pe cea judiciară, au eliberat-o de ingerinţă politică şi au refuzat până la capăt să-i închine drapelul."

Cât despre trecutul lui Voiculescu, Iancu arăta că acesta, în calitate de colaborator al fostei Securităţi face parte din cei care au transformat România ultimelor opt decenii într-o vale a plângerii, unde elitele au fost "rinocerizate", oamenii torturaţi, devalizaţi şi înfometaţi, în timp ce reperele morale ale populaţie au fost distruse.

"Nici o minte care şi-a păstrat o brumă de luciditate nu se poate realmente îndoi de răspunderea efectivă, nu în ultimul rând morală şi politică, a lui Felix şi a maşinăriei sale dezinformatoare pentru amplul derapaj al statului de drept românesc din 2012. Sau pentru încercarea împingerii României în afara universului valorilor democraţiei liberale." mai scria Iancu, explicând că nu există putere în România (mediatică, judecătorească, legislativă etc.), care "să nu fi fost vizată, afectată, minată sau profund alterată de abordarea, infiltrarea, torpilarea ei de către oamenii imperiului lui Felix."

"Sunt suficient de evocat încălcările deontologice sistematice de care e acuzată Antena 3, linşajele ei, cărora le-au căzut pradă membri cheie ai elitei româneşti, cărora continuă să rişte să le cadă victimă ziarişti şi personalităţi publice, politicieni şi magistraţi.", mai scria Deutsche Welle în articolul catalogat de Dan Voiculescu drept depăşind orice limită a bunului simţ.

Comentând pentru B1 ameninţarea cu procesul din partea lui Voiculescu, autorul articolului, Petre Iancu, a opinat că nu este deloc exclus ca ceea ce face patronul Antenei 3 să fie o încercare de intimidare a presei a cărei libertate de opinie nu îi convine deloc.

„Cred că domnia să nu s-a obişnuit că este o persoană publică, poate nici cu libertatea presei. Nu-i convine această libertate de opinie, nu pot să dau niciun fel de interpretări clare. Domnul Voiculescu ştie ce l-a deranjat. Nu e deloc exclus să fie o încercare de intimidare a presei”, a declarat la rândul său jurnalistul Petre Iancu de la Deutsche Welle, pentru B1 TV.