Dan Dungaciu: ”Dimensiunea securităţii la Marea Neagră a lipsit” (video)

Prof. univ. Dan Dungaciu
Prof. univ. Dan Dungaciu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Este foarte greu să vorbeşti despre Marea Neagră astăzi pentru că situaţia din regiune este foarte greu de abordat cu instrumentele pe care le avem astăzi. Securitatea ca atare este povestea nespusă de la Marea Neagră. Se discută acum despre revizuirea Parteneriatului Estic şi a politicii de vecinătate şi tocmai această dimensiune a lipsit. Fără securitate, nu poate exista cooperare”, a afirmat astăzi analistul Dan Dungaciu, în cadrul dialogurilor MAE cu tema „Contribuţia României la consolidarea formatelor de cooperare la Marea Neagră – oportunităţi şi provocări. Preşedinţia în Exerciţiu a României la OCEMN”.

”Nu este suficient ca securitatea să fie construită în jurul tău, ci trebuie construită şi în mintea celuilalt. Conceptul de Security Trust trebuie să fie fundamentul oricărei abordări legate de Marea Neagră, pentru că altfel vom construi forme fără fond şi vom avea puţine rezultate”, a precizat expertul.

Dungaciu a susţinut că Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră este o instituţie diplomatică, dar între ea şi ONG-urile din statele membre nu se mai întâmplă nimic din cauza reticenţelor faţă de unele state riverane ”în care conceptul de societate civilă nu este unul inocent”.

Preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre a mai afirmat că ”Marea Neagră nu este la modă acum, nu este subiect principal pe agendă, dar criza europeană, Siria, poate face ca aceasta să redevină importantă”.

La rândul său, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a subliniat că ”pentru prima oară la summitul NATO din Marea Britanie referirea la Marea Neagră a fost una clară. S-a spus că securitatea Mării Negre este o componentă esenţială a securităţii spaţiului euroatlantic”, arătând că, în contextul anexării Crimeei şi a susţinerii războiului separatist din estul Ucrainei de către Rusia, interesul pentru această regiune a crescut.

”Are loc acum un proces de reflecţie la nivelul NATO cu privire la importanţa Mării Negre pentru securitatea NATO. N-aş spune că Marea Neagră nu mai este la modă. Poate nu mai este în topul agendei internaţionale, dar e undeva în top 10”, a precizat Aurescu.

În opinia sa, lipsa de securitate afectează eficienţa formatelor şi organismelor de cooperare şi dialog la Marea Neagră. ”România a propus o dimensiune de securitate, dar nu militară, hard, în revizuirea politicii de vecinătate. Este vorba despre conceptul de Security Trusts, platforme de dialog permanent pe teme de securitate în sens larg, menite să stimuleze încrederea şi cooperarea”, a explicat şeful diplomaţiei române.

”România a propus o dimensiune de securitate, dar nu militară, hard, în revizuirea politicii de vecinătate. Este vorba despre conceptul de security trusts, platforme de dialog permanent pe teme de securitate în sens larg, menite să stimuleze încrederea şi cooperarea”.

Bogdan Aurescu a mai arătat că dialogul este absolut necesar pentru difuzarea tensiunilor, creşterea încrederii între statele membre OCEMN şi pentru a face tranziţia de la conflict la cooperare.

”Conflictele regionale şi subregionale importate în OCEMN au ajuns să afecteze activitatea organizaţiei. Promovarea dialogului facilitează creşterea cooperării economice, care este chiar obiectivul organizaţiei”, a concluzionat ministrul român de Externe.

Recomandăm şi: De ce nu poate România să avanseze cooperarea la Marea Neagră

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne