Dan Diaconescu cheamă toate partidele „să apeleze la el”. Se poate mai jos?

Dan Diaconescu vs Victor Ponta
Dan Diaconescu vs Victor Ponta (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

În urmă cu vreo patru ani, pe internet a circulat un videoclip viral: "Caut o prietenă dar nu găsesc! Toate fetele să apeleze la mine!", le îndemna pe românce să apeleze la el un domn care nu cunoştea pluralul corect al cuvântului "telecomandă".

Miercuri, a fost rândul lui Dan Diaconescu să devină viral, invitând nu fetele, ci partidele de dreapta să apeleze la el pentru o alianţă care să prevină numirea lui Traian Băsescu ca premier al ţării, după ce îi va fi expirat mandatul la Cotroceni.

„Aştept oferte de la PDL, PNL şi PMP. Vom continua negocierile cu cei care îşi însuşesc mai multe din cele 100 de puncte ale noastre. Eu nu doresc ca Băsescu să mai fie prim-ministru pentru încă 10 ani sau 20 de ani. Încerc să răstorn un întreg sistem. Cei care au condus România atâţia ani, să plece”, afirma miercuri DD.

Aşa cum fetele n-au dat năvală spre domnul cu telecomanda, nici partidele de dreapta nu s-au năpustit să i se oferteze lui Diaconescu, titular al unei condamnări la închisoare pentru şantaj. Ipoteza că PMP-ul i s-ar putea alătura lui DD în lupta anti-Băsescu sună, oricum, halucinant.

Singura "fată" care a intrat în jocul de-a cruciada anti-Băsescu lansat de DD a fost PSD-ul, aflat deja în negocieri cu partidul lui Diaconescu, pentru alianţe vizând controlul asupra unor consilii judeţene şi locale, control pe care social democraţii îl pierduseră în anumite zone, odată cu intrarea în opoziţie a PNL. "Vrem să facem majorităţi cu PP-DD în toate judeţele şi localităţile în care se poate", a confirmat Liviu Dragnea, completând că, dacă Dan Diaconescu vrea o alianţă anti-Băsescu, PSD va fi alături de el.

La rândul său, Victor Ponta, ameninţat de spectrul fuziunii PNL-PDL, a anunţat, tot miercuri, că săptămâna viitoare se va semna un protocol PSD - PPDD, fiind posibilă inclusiv cooptarea acestora în componenţa Guvernului.

"Am calculat foarte atent aceste mişcări, i-am invitat la un dialog, până acum au răspuns, Dragnea, Ponta. Avem un răspuns neoficial de la grupul parlamentar PDL, nu am primit nimic scris, dar s-au exprimat la TV. Am vrut să fac iniţial alianţă cu PNL”, a declarat Dan Diaconescu, încercând să prezinte mezalianţa cu PSD-ul pe care l-a criticat ani de zile, ca pe o nobilă cruciadă împotriva "inamicului" de la Cotroceni.

Cât despre intrarea lui Dan Diaconescu în cursa pentru prezidenţiale în postura de "candidat de dreapta”, în condiţiile în care abia s-a aliat cu PSD, intenţia lui DD ar putea suna hilar, cel puţin la fel de hilar ca ipoteza că PMP-ul s-ar întoarce contra lui Băsescu, dacă Antena 3 nu ne-ar fi demonstrat recent puterea televiziunilor de a influenţa intenţia de vot a românilor. Având în spate maşina propagandistică a lui Voiculescu, până şi Mircea Diaconu a obţinut la europarlamentare un scor peste PMP şi peste UDMR.

În consecinţă, dacă PSD-ul îi dă lui DD ca "zestre" o nouă licenţă de funcţionare pentru OTV, în schimbul sprijinirii baronilor locali, n-ar fi exclus ca Diaconescu să încurce socotelile contracandidaţilor lui Ponta în turul 1 al alegerilor pentru Cotroceni.

Desigur, există şi ipoteza ca „Dan Diaconescu preşedinte” să fie doar un bluff mediatic pentru a mai abate atenţia de la negocierile guvernului cu FMI, de la consecinţele intruducerii taxei pe stâlp, de la anchetele privind baronii PSD corupţi şi de la alte lucruri cu adevărat importante pentru români.