Dacian Cioloş devine liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Dacian Cioloş a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte al grupului politic Renew Europe (Reînnoim Europa) din Parlamentul European.

Fostul premier tehnocrat a avut drept concurenţi în cursa pentru şefia Renew Europe pe Sophie in ‘t Veld, europarlamentar olandez susţinută de Partidul Liberal Democrat din Marea Britanie, şi Fredrick Federley, europarlamentar suedez susţinut de partidele nordice.

“Preşedinţia grupului Renew Europe e doar un pas în construcţia politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru.

Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forţelor politice relevante ale Europei. Vom continua să aducem cât mai mult din Europa în România prin activitatea noastră la Bruxelles şi în cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide în toată ţara.

Acum trecem la pasul următor şi începem construcţia politică internă prin care să le oferim cetăţenilor români un viitor aşa cum îl merită”, a scris miercuri Dacian Cioloş pe pagina sa de socializare, după ce a fost ales în funcţia de preşedinte al Renew Europe.

Dacian Cioloş a câştigat susţinerea partidului En Marche al preşedintelui francez Emmanuel Macron, a partidului spaniol Ciudadanos şi a altor partide din Germania şi Olanda în cursa pentru şefia grupului politic Reînnoim Europa (Renew Europe) din Parlamentul European, potrivit Politico.

Publicaţia europeană anunţa marţi că fostul premier român are prima şansă la şefia grupului – o premieră pentru un europarlamentar român.

Politico cita un document intern al formaţiunii politice, care arată că Dacian Cioloş avea atât susţinerea En Marche şi Ciudadanos, cât şi cea a grupurilor Free Democratic Party (Germania) şi People’s Party for Freedom and Democracy (VVD – Olanda), cel mai mare rival intern al partidului lui Sophie in ‘t Veld.

Odată cu această victorie, Dacian Cioloş ajunge într-o poziţie extrem de puternică, potrivit Politico, pentru că grupul Reînnoim Europa va arbitra practic orice decizie importantă din Parlamentul European, dat fiind că marile partide PPE (popularii) şi PES (socialiştii) au pierdut serios din locuri şi au nevoie de un aliat pentru majoritate.

Dacian Cioloş a devenit favorit clar după ce Nathalie Loiseau, reprezentantă En Marche şi fost ministru pentru chestiuni europene, şi-a antagonizat o mare parte a membrilor grupului în timpul primelor discuţii din grup.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne