Dacia propune Guvernului să introducă TVA zero la achiziţia de maşini noi. Ce zice Ministerul Finanţelor

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Automobile Dacia a propus Guvernului Ponta să introducă TVA zero la achiziţia de maşini noi, pentru a susţine creşterea vânzărilor, relatează focus-energetic.ro.

Potrivit sursei citate, ideea le-a fost prezentat oficialilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) de către Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia, care a explicat că mai multe maşini noi vândute înseamnă locuri de muncă stabile, taxe şi impozite încasate de stat etc.

Guvernul a primit însă cu rezervă propunerea Dacia, mai arată sursa citată, primul răspuns al ministerului la ideea lansată de Stroe fiind: "Domnule, noi vom avea o gaură de TVA înmulţit cu numărul de maşini”.

Cumpărătorii de autoturisme preferă maşinile vechi, mult mai ieftine, doar un sfert din cele 290.000 de maşini înmatriculate în anul 2014 fiind noi, şi nici programul guvernamental Prima Maşină nu s-a dovedit util, a mai arătat Stroe, adăugând că finalmente, programul Prima Maşină a ieşit un program care obligă potenţialul cumpărător la ridicarea unor bariere birocratice uluitoare.

Solicitarea Dacia vine în contexul în care, pe 16 aprilie, mii de angajaţi ai Dacia şi rude ale acestora, au protestat în centrul oraşului Mioveni, cerând Guvernului începerea lucrărilor la autostrada Piteşti-Sibiu, vitală pentru constructorul de automobile.

"Am fost minţiţi în ultimii ani că se va face această autostradă subvenţionată de Uniunea Europeană. În schimb, Guvernul insistă pentru construcţia acelei autostrăzi Comarnic-Braşov subvenţionată din bani guvernamentali. Se pare că Guvernul nu înţelege că prioritatea României este păstrarea locurilor de muncă şi că există riscul ca după 2020 cea mai mare companie auto din România să plece efectiv de aici. Deja se anunţă disponibilizări în acest an de la Dacia, costurile de transport, din cauza infrastructurii, se ridică la minim 30 de euro pe fiecare autoturism transportat din cauza lipsei acestei autostrăzi Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu-Frankfurt", declara în aprilie viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache.

La momentul respectiv, întrebat despre protestul angajaţilor de la Dacia, premierul Ponta a declarat că dacă aceştia „o mai ţin în mitinguri, o să se mute producţia în Maroc”, şi a făcut apel "la raţiune" din partea liderilor de sindicat:

"Hai să fim serioşi, dacă o mai ţin în mitinguri, atunci se va muta producţia în Maroc. Fac un apel la liderii de sindicat - ştiu care e nivelul salariilor de acolo şi ce e mai bine pentru noi - să fie rezonabili pentru că, altfel, Dacia are şi o altă variantă, anume Maroc", a avertizat premierul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne