Dacă nu te supraveghează nimeni prea atent deja, Facebook se oferă

Facebook privit prin ochii utilizatorilor
Facebook privit prin ochii utilizatorilor (www.newstimisoara.ro)

Oficialii gigantului Facebook au făcut, în această săptămână, două anunţuri care subliniază şi mai mult poziţia ciudată pe care adoptat-o cu privire la intimitatea utilizatorilor săi.

Unul din anunţuri încurajează utilizatorii noi să împărtăşească informaţiile numai pentru ”prietenii” lor şi nu cu întregul public de pe platforma de social media, aşa cum se obişnuia în trecut. Pentru utilizatorii vechi, Facebook încearcă sa-si imbunatateasca imaginea in ceea ce priveste proasta administrare a datelor private, reamintindu-le cum trebuie să-şi publice informaţiile.

Al doilea anunţ este de-a dreptul bizar: Facebook a dezvoltat o nouă aplicaţie pentru smartphone, care activează microfoanele utilizatorilor pentru a asculta ceea ce se desfăşoară în jurul lor ... şi pentru a identifica cântecele sau filmele derulate în apropiere. Răsplata pe care o primesc utilizatorii care permit companiei Facebook să-i asculte, va fi un mic tag adăugat in statusul online, care va preciza că urmăresc un film, sau ascultă o melodie, sau ca şi-au închis sunetul.

Chiar dacă această aplicaţie este opţională, compania pare ca nu vrea să ţină cont de faptul că dezvaluirile făcute de fostul agent NSA, Edward Snowden, i-au făcut pe oameni să se gândească de două ori atunci când Facebook le cere controlul asupra microfonului de la telefon.

”Noi nu înregistrăm materialul audio sau sunetul şi nu-l trimitem către Facebook sau serverele sale” explica purtătorul de cuvânt al Facebook, Momo Zhou.

Această aplicatie, cuplată cu cea de detectare prin GPS inclusă în noile smartphone-uri, poate permite ca propriul telefon sa devina un aparat de supraveghere folosit de oricine, cumpărat din bugetul propriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură