Dacă înţelegi aceste 5 principii, vei avea o viaţă mai uşoară

Să înţelegi modul în care funcţionează gândirea ta şi a celor din jur, poate juca un rol foarte important în nivelul tău de fericire.
femeie
femeie (femeie)

Fiecare dintre noi are convingeri limitative pe care le-am dobândit din experienţele din trecut şi interacţiunile cu ceilalţi, lucru ce ne-a inhibat uşurinţa cu care ne trăim vieţile. Fie că avem impresia că nu suntem destul de buni pentru că ni s-a spus că ar trebui să fim într-un anumit punct în vieţile noastre şi la o anumită vârstă, lucru care ne face să ne simţim că am dat greş, sau înţelegem greşit intenţiile sau reacţiile faţă de noi, este important să ne schimbăm modul în care gândim, tocmai pentru a ne modifica percepţia şi a limita negativitatea pe care o avem în raport cu noi înşine.

Fă-ţi un obicei să observi lumea prin aceste 5 principii şi vei observa schimbările care apar în viaţa ta:

1. Nu presupune că sfatul tău va fi ascultat şi pus în aplicare

Ai fost vreodată în situaţia în care un prieten se confruntă cu o problemă şi ştii exact ce ar trebui să facă pentru a o rezolva? Îi oferi sfatul însă observi că i-a intrat pe o ureche şi i-a ieşit pe cealaltă. Te frustrezi pentru că, în cele din urmă, doar ai vrut să-l ajuţi. Problema aici este ca nimeni nu urmează un sfat decât dacă este în starea potrivită la momentul potrivit.

O persoană îşi va schimba modul în care gândeşte sau priveşte o problemă, în urma propriilor descoperiri şi experienţe. Câteodată s-ar putea să fie sub forma unui sfat venit din partea ta, însă de cele mai multe ori trebuie să li se întâmple lor, în propriul ritm. Nu-i nevoie să te simţi ignorat sau descurajat. Ţi-ai făcut partea, acum lasă-i pe ei să meargă pe propriul drum.

2. Nu te mai compara cu cei din jur

Având în vedere că reţelele de socializare pun presiune pe noi să punem poze cu momentele noastre cele mai reuşite, putem începe cu uşurinţă să ne comparăm cu vieţile celorlalţi, ce par a fi perfecte. În viaţa reală, avem în continuare tendinţa să le arătăm celor din jur partea noastră cea mai bună, fără să ne permitem să fim vulnerabili, din teama de a nu fi judecaţi sau respinşi.

Adevărul este ca toţi suntem vulnerabili şi ne dorim să fim acceptaţi de cei din jur. Este o pierdere de vreme să crezi că ceilalţi oameni sunt mult mai buni decât tine şi că au o viaţă roz. Comparaţiile şi sentimentul de inferioritate nu te va duce nicăieri, pentru că şi persoanele care deţin poziţii importante în societate au griji, puncte slabe şi dificultăţi cu care se confruntă.

3. Oamenilor nu le pasă atât de mult pe cât crezi

Poate că sună dur, însă în esenţă este adevărat. Nu-ţi va face deloc bine să te preocupi prea mult de ceea ce cred ceilalţi despre tine sau să te comporţi într-un mod care să împlinească aşteptările celor din jur, pentru că aceştia sunt prinşi în propriile probleme şi limitări.

Aminteşte-ţi că majoritatea lucrurilor pe care credem că le gândesc ceilalţi sunt doar presupuneri ale noastre bazându-ne pe experienţe din trecut sau interpretări şi percepţii incorecte.

4. Suntem într-o continuă schimbare

Poate credem că suntem aceeaşi persoană ca acum 10 ani sau că vom gândi şi ne vom simţi la fel peste 10 ani, însă nu este aşa. Modul nostru de a gândi din trecut, prezent şi viitor este diferit şi independent unul faţă de celălalt, pentru că ne schimbăm în funcţie de circumstanţele şi experienţele prin care trecem.

Datorită acestui lucru, ar trebui să trăim şi să luăm decizii în acord cu modul în care gândim acum. Nu putem şti cum ne vom schimba în viitor, iar tot ce s-a întâmplat în trecut face parte din modul în care eram. Ceea ce contează este momentul prezent.

5. Poţi să controlezi doar modul în care reacţionezi

Modul în care reacţionezi în faţa unei probleme, situaţii sau a unui eveniment, este mult mai important decât situaţia în sine. Atitudinea este totul când vine vorba de starea de bună dispoziţie pe care o ai. Poţi alege să reacţionezi într-un mod care-şi va pune amprenta într-un mod negativ asupra gândurilor, sentimentelor şi emoţiilor viitoare, sau să alegi o variantă mai bună.

În multe situaţii negative acest lucru poate fi dificil de pus în aplicare, însă când îţi aminteşti să faci câţiva paşi în spate şi să ieşi din situaţie pentru câteva clipe, acest lucru îţi va da puţin timp de răgaz să observi perspectiva mai largă, înainte de a reacţiona. Făcând asta în repetate rânduri, îţi vei forma un obicei în a lua în considerare posibilele consecinţe pentru tine cât şi pentru cei din jur.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură