Cutremur puternic în Alaska declanşează o avertizare pentru tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 7,9, care s-a produs în Golful Alaska, a declanşat un avertisment de tsunami în statul american şi în anumite zone ale Canadei. Epicentrul cutremurului a fost detectat la est de insula Chiniak.
(Captură Imagine)

Autorităţile americane au emis avertizare de tsunami pentru zonele de coastă ale Alaskăi, după ce un cutremur cu magnitudine 7,9 a lovit marţi Golful Alaska. Anumite zone ale provinciei canadiene British Columbia se confruntă, de asemenea, cu un risc de tsunami.

“Dacă locuiţi în această zonă de coastă, deplasaţi-vă spre un teren mai înalt”, a precizat Biroul Managementului Situaţiilor de Urgenţă din Anchorage. “Avertismentele de tsunami anunţă că este posibil sau deja are loc un tsunami cu inundaţii semnificative”.

“S-ar putea ca primul val să nu fie cel mai mare”, au adăugat oficiali.

Oamenii de ştiinţă au localizat epicentrul cutremurului la aproximativ 280 km sud-est de Kodiak, Alaska, la o adâncime de 10 km. Institutul Geologic american (USGS) a măsurat anterior magnitudinea acestui cutremur la 8,2 dar apoi a redus-o la 7,9. Serviciul Naţional pentru Meteorologie din SUA a trimis un mesaj de alertă către telefoanele mobile din Alaska: “Alertă de urgenţă. Pericol pentru tsunami pe coastă. Mergeţi pe teren înalt sau deplasaţi-va spre interiorul ţării”.

În plus, autorităţile au emis un avertisment de nivel redus de “monitorizare pentru tsunami” pentru întreaga Coastă de Vest a Statelor Unite şi Hawaii, care a fost ridicată după câteva ore, când datele au indicat că nu mai era nicio ameninţare.

În Alaska s-a produs de asemenea un cutremur de magnitudine 9,2 în1964, care a generat un tsunami şi în care şi-au pierdut viaţa 139 de persoane din acest stat american. Evenimentul rămâne cunoscut ca fiind cel mai puternic cutremur care a lovit teritoriul american până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură