Cutremur puternic în Alaska declanşează o avertizare pentru tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 7,9, care s-a produs în Golful Alaska, a declanşat un avertisment de tsunami în statul american şi în anumite zone ale Canadei. Epicentrul cutremurului a fost detectat la est de insula Chiniak.
(Captură Imagine)

Autorităţile americane au emis avertizare de tsunami pentru zonele de coastă ale Alaskăi, după ce un cutremur cu magnitudine 7,9 a lovit marţi Golful Alaska. Anumite zone ale provinciei canadiene British Columbia se confruntă, de asemenea, cu un risc de tsunami.

“Dacă locuiţi în această zonă de coastă, deplasaţi-vă spre un teren mai înalt”, a precizat Biroul Managementului Situaţiilor de Urgenţă din Anchorage. “Avertismentele de tsunami anunţă că este posibil sau deja are loc un tsunami cu inundaţii semnificative”.

“S-ar putea ca primul val să nu fie cel mai mare”, au adăugat oficiali.

Oamenii de ştiinţă au localizat epicentrul cutremurului la aproximativ 280 km sud-est de Kodiak, Alaska, la o adâncime de 10 km. Institutul Geologic american (USGS) a măsurat anterior magnitudinea acestui cutremur la 8,2 dar apoi a redus-o la 7,9. Serviciul Naţional pentru Meteorologie din SUA a trimis un mesaj de alertă către telefoanele mobile din Alaska: “Alertă de urgenţă. Pericol pentru tsunami pe coastă. Mergeţi pe teren înalt sau deplasaţi-va spre interiorul ţării”.

În plus, autorităţile au emis un avertisment de nivel redus de “monitorizare pentru tsunami” pentru întreaga Coastă de Vest a Statelor Unite şi Hawaii, care a fost ridicată după câteva ore, când datele au indicat că nu mai era nicio ameninţare.

În Alaska s-a produs de asemenea un cutremur de magnitudine 9,2 în1964, care a generat un tsunami şi în care şi-au pierdut viaţa 139 de persoane din acest stat american. Evenimentul rămâne cunoscut ca fiind cel mai puternic cutremur care a lovit teritoriul american până în prezent.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință