Cutremur în justiţie. CCR, decizie cu implicaţii majore: A admis sesizarea lui Iordache privind protocoalele cu SRI

După o serie de amânări consecutive, Curtea Constituţională a luat o decizie pe tema protocoalelor cu SRI-ul. Problema a fost pusă pe masa judecătorilor de social-democratul Florin Iordache, artizanul OUG 13, după ce Liviu Dragnea i-a delegat în acea zi şefia Camerei Deputaţilor.
Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea înaintată de Camera Deputaţilor privind protocoalele semnate de SRI şi Parchetul General în 2009 şi 2016.

Surse citate de G4Media au dezvăluit că s-au înregistrat şase voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă" (Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea). Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat neconstituţional în integralitate, iar cel din 2016 parţial neconstituţional.

"Am spus că sunt două protocoale, din 2009 şi 2016, care nu respectă Codul de Procedura Penală. Prin aceste protocoale, SRI a făcut acte de procedura penală. Eu mi-am propus (în pledoaria de la CCR - n.r.) ca toate aceste acte de urmărire penală, facute nelegal, să fie declarate nelegale şi în aceste condiţii în acele dosare discutăm de o nulitate a acelor acte. Discutăm de nişte nulităţi absolute", a comentat Florin Iordache, la Digi24, adăugând că, legat de cazul dosarelor în care s-au dat deja sentinţe, trebuie aşteptată minuta şi motivarea CCR.

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică, a remarcat că această decizie nu invalidează toate hotărârile date, se lasă la aprecierea instanţelor de judecată să stabilească.

"Vom vedea care sunt efectele. Admiţând că a fost admisă parţial sesizarea lui Dragnea, chiar dacă a fost parţial pozitivă, nu cred ca au ajuns acolo unde ar fi vrut puterea actuală, adică să desfiinţeze toate hotărârile din dosarele în care au fost inculpaţi", a adăugat Stelian Ion.

La rândul său, jurnalistul Ionel Stoica, specializat pe justiţie, susţine că decizia CCR îl va avantaja şi pe liderul PSD.

"Lui Liviu Dragnea, interceptat de SRI în dosarele Tel Drum si Referendum, îi place mult decizia CCR de astăzi. Practic scapă de o parte din probele din ancheta DNA şi s-ar putea să facă revizuire în cazul în care a fost condamnat definitiv. Şi lui Nutu Cămătaru îi place decizia CCR!", a scris Ionel Stoica pe reţeaua de socializare.

Ce a decis CCR

1. A admis sesizarea şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură con-stituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României, pe de-o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, generatde încheierea între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr. 00750 din 4 februarie 2009, precum şi de exercitarea, în mod necorespunzător, a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

2. A admis sesizarea şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură con-stituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României, pe de-o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, generatde încheierea între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr. 09472 din 8 decembrie 2016, doar cu privire la dispoziţiile art.6 alin.(1), art.7 alin.(1) şi art.9, precum şi de exercitarea, în mod necorespunzător, a contro-lului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

3. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate - vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare.

Reamintim că, pe 8 octombrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor fostului ministru Florin Iordache care a depus, în noua sa calitate, o sesizare la CCR cu privire la un conflict între Parlament şi Ministerul Public, în legătură cu protocoalele semnate de SRI şi Parchetul General.

Iordache nu doar că a sesizat CCR ci a şi pledat cauza în faţa judecătorilor Curţii, acuzând că Ministerul Public a readus justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne