Cutremur de magnitudine 6,0 în Iran. Sute de răniţi şi 2 morţi

Provincia iraniană vestică Kermanshah a fost zguduită de un cutremur de magnitudine 6,0 şi a ucis cel puţin 2 persoane. Conform unor rapoarte, seismul a fost simţit până în capitala irakiană Bagdad.
(Getty Images)

Un cutremur de magnitudine 6,0 a lovit duminică dimineaţa la aproximativ 26 km sud-vest de oraşul Javanrud, în provincia iraniană Kermanshah, a declarat US Geological Survey (USGS). Mass media locală a precizat că cel puţin 2 persoane au fost ucise şi peste 300 au fost rănite.

Regiunea montană situată în apropierea graniţei cu Irakul a fost, de asemenea, locul unui seism puternic care a ucis peste 600 de persoane în noiembrie 2017, potrivit Deutsche Welle.

Cutremurul a lovit la ora locală 2:43 a.m. (2213 UTC) la o adâncime de aproximativ 10 km, conform USGS. Seismul a fost urmat de zeci de replici, inclusiv două care au avut magnitudinea de peste 4,0 pe scara Richter.

Echipe de salvare au fost trimise în oraşul Tazehabad, unde au fost rapoarte majoritatea victimelor.

Televiziunea iraniană de stat a raportat că seismul a fost simţit până în Bagdad, aproximativ 350 km spre vest.

Regiunea de frontieră irakiano-iraniană este scena unei activităţi seismice frecvente din cauza liniei de falie lungă de 1.500 km dintre plăcile tectonice Arabă şi Eurasiatică. O mare parte a regiunii afectate de cutremurul de astăzi este teren montan accidentat populat de fermieri şi sate cu locuinţe construite din cărămizi de lut. În Iran s-au înregistrat o serie de cutremure devastatoare în ultimii ani. În noiembrie 2017, un cutremur de magnitudine 7,2 a provocat moartea a cel puţin 620 de persoane şi rănirea altor câtorva mii. În 2003, aproximativ 31.000 de persoane au fost ucise de un cutremur catastrofal care a lovit în oraşul sudic Bam.