Cutremur de 7,1 zguduie Mexicul. Peste 220 de morţi

Un cutremur de magnitudine 7,1 a lovit capitala Mexicului, în urma căruia s-au prăbuşit numeroase clădiri şi şi-au pierdut viaţa zeci de persoane. S-au înregistrat cel puţin 224 de morţi în cinci state mexicane.
Oamenii caută posibile victime sau supravieţuitori sub dărâmăturile provocate în Mexico City de un cutremur masiv care a lovit Mexicul, 19 september 2017.
Oamenii caută posibile victime sau supravieţuitori sub dărâmăturile provocate în Mexico City de un cutremur masiv care a lovit Mexicul, 19 september 2017. (Omar Torres/AFP/Getty Images)

Cel puţin 224 de persoane au murit în urma unui cutremur major care a zguduit marţi mai multe state mexicane, inclusiv capitala ţării. Noua tragedie are loc la aproape două săptămâni după un alt cutremur devastator, care a avut loc în largul coastei sud-vestice a Mexicului şi care a provocat moartea a 90 de persoane.

Directorul Agenţiei mexicane pentru Apărare Civilă, Luis Felipe Puente, a scris pe Twitter că cel puţin 117 persoane au murit în Mexico City, 55 în statul Morelos, la sud de capitală, 39 în statul Puebla, 12 în statul Mexico şi una în statul Guerrero.

Cutremurul de marţi a avut loc exact în ziua în care s-a produs un cutremur puternic în 1985 în capitala ţării, când au murit aproximativ 10.000 de persoane.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, care a convocat Consiliul pentru Crize Naţionale, a afirmat că a decretat o stare de dezastru. Personalul serviciilor de urgenţă a fost trimis în zonele afectate pentru a salva supravieţuitorii prinşi sub dărâmături.

Potrivit US Geological Survey (USGS), cutremurul a avut o magnitudine de 7,1 şi a ajuns la 8 km sud-est de Atencingo în statul central Puebla. Agenţia mexicană pentru Seismologie a înregistrat 11 replici.

Imaginile video au arătat mii de persoane fugind pe străzi în timp ce clădirile au fost zguduite puternic în capitala mexicană. De asemenea, posturile de televiziune au difuzat imagini cu clădiri prăbuşite şi alte scene înfăţişând zone distruse, precum şi diverse incendii izbucnite în mai multe părţi ale capitalei Mexico City.

Primarul capitalei mexicane, Miguel Angel Mancera, a declarat reţelei de televiziune Televisa că cel puţin 44 de clădiri s-au prăbuşit în Mexico City şi că zeci de persoane au fost salvate până acum de cetăţeni şi membri ai serviciilor de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe