Cutremur cu magnitudinea 7,2 loveşte în largul coastei Fiji. Alertă de tsunami

Miercuri dimineaţă s-a produs un cutremur cu magnitudine de peste 7 lângă Fiji. Populaţiile din apropierea epicentrului au fost rugate să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale.
Cutremur de magnitudine 7,2 a lovit în largul coastei statului Fiji.
Cutremur de magnitudine 7,2 a lovit în largul coastei statului Fiji. (Captură Foto)

Un puternic cutremur de magnitudine 7,2 a lovit miercuri în largul coastei Nadi, Fiji, la ora locală 11:53 a.m.

O avertizare de tsunami a fost emisă ulterior pentru toate coastele pe o rază de 300 de km în jurul epicentrului cutremurului.

“Agenţiile guvernamentale responsabile pentru zonele de coastă ameninţate ar trebui să ia măsuri pentru a informa şi instrui toate populaţiile expuse riscului, în conformitate cu propria lor evaluare”, a anunţat Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific. “Persoanele localizate în zonele de coastă ameninţate ar trebui să rămână alerte pentru a obţine informaţii şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor naţionale şi locale”.

Nu au existat alerte pentru tsunami în Noua Zeelandă şi Hawaii.

Cutremurele cu magnitudini cuprinse între 6,5 şi 7,5 de regulă nu produc tsunami distructive, conform USGS. Totuşi, mici schimbări ale nivelului mării au putut fi observate în apropierea epicentrului cutremurului.

“Tsunami-urile capabile să producă pagube sau victime sunt rare în această gamă de magnitudini, dar au avut loc [pagube şi victime] din cauza efectelor secundare precum alunecări de teren sau surpări de pământ sub apă”, a mai adăugat USGS.