CUTIA CURIOZITĂŢILOR. Fata care plânge cu lacrimi de sânge şi nu se ştie de ce


Marnie-Rae Harvey
Marnie-Rae Harvey (Captură web)

Marnie-Rae Harvey este o tânără englezoaică, ce avea o viaţă normală până în martie 2013, când a tuşit cu puţin sânge. De atunci, episodul s-a repetat în mod regulat în următorii doi ani, dar nu părea o problemă de sănătate serioasă, potrivit medicilor care au consultat-o, relatează dr. Hattori Hanzo în publicaţia spaniolă Republica.

Cu toate acestea, într-o dimineaţă, în iulie 2015, Marnie-Rae s-a trezit cu faţa acoperită de sânge, iar de data aceasta sângele îi curgea din ochi. Părinţii adolescentei au chemat imediat ambulanţa, dar "Paramedicii au rămas în stare de şoc, pentru că niciodată nu mai văzuseră aşa ceva", a declarat tânăra pentru BBC.

Odată ajunsă la spital, i-au fost examinaţi ochii, fără a se descoperi nicio anomalie, iar testele de sânge nu arătau nimic neobişnuit. Între timp, ochii i-au revenit la normal ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Dar coşmarul nu se terminase. Pe parcursul următoarelor două săptămâni, ochii tinerei Marnie-Rae au continuat să sângereze în fiecare zi: "Mă aflam într-un magazin şi dintr-odată ochii şi urechile au început să-mi sângereze, a trebuit să chemăm din nou ambulanţa."

Adolescenta a efectuat mai multe teste şi a fost examinată de mai mulţi specialişti. Totul indica o afecţiune numită haemolacria, care generează lacrimi formate parţial sau total din sânge, şi pot fi cauzate de leziuni, o tulburare la nivelul glandei lacrimale sau probleme de coagulare. În cele din urmă, medicii au exclus această afecţiune, stabilind că tânăra avea un sistem imunitar slăbit, şi nimic mai mult.

Această suferinţă a început să-şi pună amprenta asupra vieţii sale personale, împiedicând-o să se pregătească la examene pentru a intra la universitate. Marnie-Rae a povestit că se simţe lipsită de energie şi ameţită, şi, în plus, suferă de dureri în membre: "Persoanele mă privesc fix, în timp ce eu abia pot merge fără să mă simt rău".

Ca şi cum acestea nu au fost de ajuns, tânăra povesteşte o experienţă neplăcută cu anumite persoane: "Zilele trecute, în spital, au existat oameni care au încercat să-mi facă poze şi să spună lucruri urâte despre faţa mea".

Se pare că, recent, problema s-a înrăutăţit: "Sunt 12 zile de când sângerez neîntrerupt şi din toate locurile dintr-o dată. De obicei sângerez cam cinci minute şi se opreşte pentru o oră. Dar acum sângerez timp de o jumătate de oră şi se opreşte pentru cinci minute. Mă simt rău de cinci ori pe zi".

Tratament inexistent

"Doctorii au spus că este o tulburare de sânge, şi acum mi-au recomandat o injecţie de Prostap 4, destinată să facă uterul să nu mai funcţioneze şi, dacă este aşa, atunci va trebui făcută o intervenţie chirurgicală pentru ceva numit endometrioză", a declarat tânăra.

Medicii au avertizat totuşi că există posibilitatea de infertilitate între 60 şi 70% cu acest tip de tratament: "Îmi fac griji pentru viitor cu privire la această posibilitate, dar acum vreau doar să rezolv această suferinţă", a spus tânăra.

Marnie-Rae va trebui să aştepte până la mijlocul lunii aprilie pentru a vedea dacă tratamentul este eficient; cu toate acestea, nu se arată optimistă: "Nu cred că funcţionează, pentru că acesta este un medicament care produce efectele menopauzei în organism. Şi da, chiar am aceste simptome, cum ar fi transpiraţia şi modificări ale dispoziţiei, dar eu tot sângerez".