Curtea Supremă de Justiţie l-a lăsat pe Traian Băsescu fără cetăţenia moldovenească

La doi ani de la semnarea de către fostul preşedinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, a decretului de acordare a cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu şi soţiei acestuia, la 7 noiembrie, fostul şef de stat român a rămas fără aceasta.
Traian Băsecu (Senator PMP);
Traian Băsecu (Senator PMP); (Florin Chirilă/Epoch Times)

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a decis miercuri, 7 noiembrie, după ora 23:30, că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu nu avea dreptul să primească cetăţenia moldovenească din cauza dosarului penal pe care l-ar avea.

Potrivit magistraţilor CSJ, faptul că Traian Băsescu se afla sub urmărire penală în România atunci când a depus cererea de obţinere a cetăţeniei constituie motiv legal şi pertinent de retragere a cetăţeniei moldoveneşti.

„Conform legii, cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al preşedintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit-o în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent”, se arată în decizia CSJ, adoptată de magistraţii Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Dumitru Visternicean, Dumitru Mardari şi Nicolae Craiu.

Potrivit instanţelor ierarhic inferioare, la depunerea cererii cu privire la acordarea cetăţeniei Republicii Moldova, precum şi la momentul examinării cererii, Traian Băsescu nu a comunicat şi nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova. „Aflarea persoanei sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru retragerea cetăţeniei”, au explicat magistraţii CSJ.

Amintim că la 3 ianuarie 2017, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti fostului preşedinte român, Traian Băsescu. La 22 ianuarie 2018 Judecătoria Chişinău, sediul Botanica, a decis să respingă cererea lui Traian Băsescu de anulare a decretului semnat de Igor Dodon. La 10 mai 2018, şi Curtea de Apel Chişinău a decis să respingă recursul lui Traian Băsescu, menţinând astfel hotărârea primei instanţe din 22 ianuarie 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe