"Curtea şcolilor ar trebui deschisă pentru copii" - Un proiect pentru sănătatea naţiei

Deşi suntem cu toţii conştienţi că un popor nu are cum să fie sănătos dacă nu face mişcare, curţile şcolilor sunt încă închise pentru copiii şi adolescenţii care vor să facă sport.
Virgil Stănescu
Virgil Stănescu (Facebook)

Preşedintele clubului de baschet Steaua CSM EximBank, Virgil Stănescu, a propus marţi, în cadrul unei dezbateri pe tema sportului, la care au luat parte membri ai guvernului, reprezentanţi ai administraţiilor locale, sportivi şi experţi din domeniu, deschiderea curţilor şcolilor pentru copii, astfel încât aceştia să poată face mişcare după orele de scoală.

Propunerea lui Stănescu, unul dintre cei mai cunoscuţi baschetbalişti ai ţării, vine în contextul în care din ce în ce mai multe voci trag semnale puternice de alarmă asupra faptului că devenim o naţie tot mai sedentară iar copiii noştri, lipiţi de tablete, telefoane, monitoare, se mişcă din ce în ce mai puţin. Potrivit statisticilor, din cei circa 3,2 milioane de elevi în sistemul preuniversitar, doar 12.203 erau înregistraţi ca sportivi în anul şcolar 2014 - 2015; avem o pistă de atletism la 1,2 milioane de oameni iar România este pe locul 3 în Europa la obezitate. Cu toate acestea, curţile şcolilor, unde copiii pot juca un fotbal sau arunca o minge la coş, sunt cel mai adesea închise, pentru că şefii unităţilor scoale se tem de distrugeri sau de eventuale acte de violenţă pentru care ar fi traşi la răspundere.

"Mi s-a spus să îmi iau copilul după terminarea orelor, că nu îl pot lăsa în curtea şcolii. Curtea şcolilor ar trebui deschisă pentru copii. Parcurile sunt supraglomerate, străzile cu maşini, de ce nu putem deschide curtea şcolii? Putem propune un sistem, putem deschide curtea şcolilor în baza unui sistem pe bază de card, ca la bibliotecă sau pe carnet de elev", a propus Stănescu.

Prezenţi la dezbateri, atât primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, cât şi ministrul Educaţiei şi-au anunţat sprijinul pentru acest proiect.

"Argumentul contra este cel subliniat de dvs. conducerile şcolilor nu doresc să îşi asume responsabilitate, se întâmplă accidente, acte de vandalism, şi după terminare orelor de program conducerile şcolilor doresc să stea liniştite. Dar aici intervin primăriile care pot să găsească soluţii. Cheltuielile sunt minimale, iar rezultatele sunt imense. În primul rând reparaţiile care sunt necesare în cazul multor curţi, am fost de mult ori în aceste zone şi ele arată deplorabil, se pot produce accidente, împreună putem realiza parteneriate, asocieri pentru repararea lor.

Securitatea, siguranţa pot fi asigurate de poliţia locală ori firma de pază. (...) Supravegherea medicală poate fi asigurată printr-un sistem de ture din partea cabinetelor medicale şi în baza unui parteneriat pe care să-l semnăm cu Ambulanţa Ilfov şi vom putea să asigurăm şi siguranţa medicală a acestor spaţii", a declarat Firea.

La rândul său, Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a subliniat rolul important al educaţiei fizice şi al sportului pentru starea de sănătate fizică şi mentală a unei naţiuni, şi şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul "Curtea Şcolii", iniţiat de Stănescu.

"Da, se poate rezolva, trebuie discutat prin intermediul inspectoratelor şcolare cu fiecare şcoală, director, trebuie argumentat că în acele zile, ore când pot fi folosite terenurile sportive să fie încurajată această activitate, nicidecum să fie interzisă", a adăugat Dumitru.

"Practicarea sportului nu este o activitate facilă, o activitate periferică, care trebuie opusă curricumului serios şi grav, este ceva extrem de important la nivelul pregătirii psihosomatice a copiiilor. Copiii au nevoie de formare prin sport!", a declarat Dumitru, în opinia căruia deschiderea curţilor şcolii este fezabilă.

Dealtfel, Ministerul Educaţiei şi-a exprimat încă din iunie sprijinul pentru proeictul "Curtea şcolii", conceput la Romanian Business Leaders (RBL) Summit - Virgil Stănescu fiind membru RBL. Acest proiect ar urma să devină proiect pilot în şase şcoli din Bucureşti şi va fi extins ulterior în oraşele mari din România, a reamintit Dumitru.

Reamintim că forumul de astăzi, organizat de grupul Intact, are loc în contextul în care Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat în dezbatere proiectul de act normativ vizând modificarea şi completarea Legii educaţiei şi sportului. Dezbaterea se va încheia pe 29 iulie a.c. iar proiectul de lege a stârnit numeroase controverse, mai ales în ceea ce priveşte modul în care (nu prea) s-a ţinut cont de părerea specialiştilor şi de felul în care a fost gândită finanţarea în sport.

Mai multe opinii exprimate de specialişti în domeniu pe această temă puteţi accesa aici, aici şi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport