Curtea de Conturi devine "roşie". Omul lui Dragnea preia frâiele instituţiei

Plenul Parlamentului a validat conducerea Curţii de Conturi. Preşedinte a fost propus un fidel al lui Dragnea, Opoziţia avertizând că, în aceste condiţii, asistăm la înregimentarea Curţii, instituţie care a dezvăluit, de-a lungul timpului, nereguli grave în cheltuirea banului public.
Sedinta in plen la Camera Deputatilor
Sedinta in plen la Camera Deputatilor (Mihut Savu / Epoch Times)

UPDATE. Conducerea Curţii de Conturi - organul de stat care verifică ce se întâmplă cu banii publici - a devenit oficial "roşie". Parlamentul l-a validat pe Mihai Busuioc, un apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea, în funcţia de preşedinte al instituţiei în locul lui Nicolae Văcăroiu.

Vicepreşedinte al instituţiei a fost numit Nicu Marcu, în timp ce Aurel Dumitru va ocupa funcţia de consilier de conturi.

La rândul său, Florin Tunaru, un alt apropiat al şefului PSD, a fost numit preşedinte al Autorităţii de audit din cadrul Curţii de Conturi, iar lui Lucian Dan Vlădescu i-a revenit postul de vicepreşedinte.

A mai rămas vacant un post de consilier de conturi.

* * *

Comisiile pentru buget-finanţe ale Parlamentului i-au audiat şi avizat pozitiv pe candidaţii pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi consilier de conturi ai Curţii de Conturi, instituţie care verifică modul în care se cheltuie banul public. Votul în plen urmează să fie dat în cursul zilei de miercuri.

Pentru funcţia de preşedinte, comisia l-a validat pe Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului şi fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instituţia era condusă de Liviu Dragnea. Reamintim că Busuioc a fost un personaj important în perioada premergătoare dărâmării lui Grindeanu. Hotnews scria la momentul respectiv că Busuioc a refuzat să îşi dea demisia din funcţia de secretar general al Guvernului, încurcând astfel planurile lui Grindeanu şi Ponta. Acelaşi Busuioc le-ar fi dat asigurări miniştrilor apropiaţi de Liviu Dragnea, precum Carmen Dan, că nu vor fi schimbaţi din funcţie deoarece nu va contrasemna ordinele de demitere.

Pentru postul de preşedinte al Curţii de Conturi şi-a depus candidatura şi Nancu Dumitru, fost director general al Radionav Constanţa şi fost director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Reamintim că liberalul Florin Cîţu atrăgea ieri atenţia, printr-o postare pe Facebook, că, după ce au "înrolat" CCR-ul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), acum vor să facă acelaşi lucru şi cu Curtea de Conturi.

"Astăzi sunt audieri importante pentru PSD în Parlament. Curtea de Conturi se înscrie în PSD. În doar 10 luni PSD a înrolat CCR, ASF şi acum CC. Urmează BNR (90% în barca PSD deja) şi DNA. Ahh, uitasem, şi Consiliul Concurenţei a depus armele de bună voie şi deja se face util cârmaciului.

PSD are două obiective:

1. Să poată fura în linişte şi să nu răspundă penal. Aici Curtea de Conturi şi CCR au cel mai mare rol.

2. Să strivească orice urmă de opoziţie politică, a societăţii civile şi a sectorului privat. Aici ASF, BNR, şi Consiliul Concurenţei, ANAF sunt instituţiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste", scria Cîţu, pe pagina sa de socializare.