Curtea Constituţională: În R.Moldova nu este ameninţat statutul limbii române ca limbă de stat

CCM a decis că legea care oferă limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică este inutilă şi au abrogat-o, însă nu a acceptat cerinţa liberalilor de a anula practica de traducere în rusă a unor acte publice.
Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei
Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (constcourt.md)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a acceptat parţial luni, 4 iunie sesizarea unor deputaţi liberali privind legislaţia care defineşte statutul limbii ruse în R. Moldova. Judecătorii au constatat că legea care prevede că limba rusă este limbă de comunicare „între naţiuni”, datând din 1 septembrie 1989, este demodată, inutilă şi „desuetă”, ceea ce echivalează cu abrogarea ei. Cu toate acestea, Curtea a sugerat că anularea legii în cauză nu va produce consecinţe pentru că prevederile acesteia nu aveau de fapt efecte.

Curtea însă nu a acceptat altă cerere a liberalilor, care ar fi vrut anularea practicii actuale de traducere în rusă a unor documente publice. CCM a constatat că statutul de limbă de stat al limbii române nu este ameninţat, aşa cum susţin liberalii, subliniind importanţa respectării prevederilor convenţiilor internaţionale privind protecţia minorităţilor naţionale şi lingvistice, iar rezolvarea problemelor apărute în acest sens ar ţine de competenţa forului legislativ.

Potrivit europalibera.org, mai mulţi observatori de la Chişinău consideră însă puţin probabilă o dezbatere parlamentară care ar viza diminuarea rolului limbii ruse, deoarece în R. Moldova subiectul limbii în general este extrem de sensibil. Dovadă fiind protestul socialiştilor organizat în faţa sediului CCM în timpul examinării sesizării şi reacţia PSRM, care are o aderenţă importantă în societate.

Astfel, şi reacţia preşedintelui Igor Dodon nu s-a lăsat mult aşteptată. Într-o postare pe pagina sa de Facebook acesta a catalogat decizia Curţii Constituţionale ca fiind anti-popor, neconstituţională şi ”o nouă mişcare politică a celor care au cetăţenia altui stat”.

De menţionat că deputaţii examinează de câteva luni în comisiile parlamentare subiectul includerii limbii române în Constituţie, însă majoritatea parlamentară democrată nu are suficiente voturi pentru a putea modifica prevederile Legii Supreme.

Tot luni, CCM a respins sesizarea lui Igor Dodon împotriva legii anti-propagandă, şi a recunoscut drept constituţionale completările la Codul Audiovizualului prin care radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii de informare în masă de la Chişinău le este interzisă transmiterea programelor cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic produse în alte state decât cele membre ale Uniunii Europene, în SUA, în Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe