Curtea Constituţională a Moldovei: Alegerile prezidenţiale vor fi confirmate după finalizarea examinării contestaţiilor

Potrivit prevederilor legale, CCM va putea să se pronunţe asupra confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor prezidenţiale doar după epuizarea tuturor litigiilor examinate de către instanţele de drept comun.
.
. (Photos.com)

Fiind solicitat de mai multe instituţii mass media să comenteze alegerile prezidenţiale, serviciul de presă al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) a decis să aducă la cunoştinţa opiniei publice procedura legală de confirmare a rezultatelor alegerilor din 13 noiembrie, pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, deoarece potrivit articolului 135 litera e) din Constituţie, CCM confirmă rezultatele alegerilor prezidenţiale. Concomitent, Curtea atenţionează că cetăţenii şi concurenţii electorali urmează să depună în instanţele de judecată contestaţiile privind încălcările electorale stabilite în timpul scrutinului.

În acelaşi context, potrivit unui comunicat de presă, CCM explică că în conformitate cu prevederile articolului 110 din Codul electoral, rezultatele alegerilor sunt totalizate de către Comisia Electorală Centrală (CEC) într-un proces verbal. În termen de 3 zile de la data semnării, procesul verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor se prezintă CCM pentru confirmare.

Potrivit articolului 111 din Codul electoral, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, CCM confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa CCM. La rândul său, Curtea va putea să se pronunţe asupra confirmării rezultatelor alegerilor doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun.

În baza prevederilor legale menţionate şi având în vedere termenele restrânse de contestare, Curtea atenţionează alegătorii şi concurenţii electorali asupra competenţei exclusive a instanţelor de drept comun de a examina contestaţiile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, în conformitate cu prevederile Codului electoral.

Menţionăm că după centralizarea a 100% dintre procesele verbale, Igor Dodon devine al treilea preşedinte al Moldovei, ales prin vot direct de popor, iar potrivit Misiunii de Observare a alegerilor Pomo-LEX, scrutinul prezidenţial din 13 noiembrie a fost marcat de multiple cazuri de transport organizat al alegătorilor, proteste, cozi şi nemulţumiri în diaspora, după epuizarea buletinelor de vot şi multe alte încălcări.

Echipele partidelor PPDA şi PAS au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că vor lucra şi vor acumula toate datele despre încălcările electorale şi fraudele masive din timpul scrutinului, vor întocmi contestaţiile corespunzătoare în conformitate cu legislaţia. Totodată ei au cerut demisia preşedintelui CEC, Alina Rusu, şi a ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, pentru încălcarea dreptului constituţional al cetăţenilor din diaspora de a-şi exprima votul.