Curiozităţi interesante despre somn şi vise

(photos.com)

Somnul este una dintre cele mai plăcute activităţi din viaţa noastră şi este necesar pentru sănătatea organismului. Chiar şi astăzi somnul este obiect de studiu, iar visele sunt încă un mister al ştiinţei. În timpul somnului, celulele se regenerează, creierul se reîncarcă şi corpul eliberează hormoni importanţi.

Iată 10 curiozităţi interesante despre somn şi vise:

1. Timpul necesar pentru somn este în funcţie de vârstă: Astfel, bebeluşi au nevoie de 16 ore de somn, tinerii de la 3 la 18 ani, 10 ore, persoanele între 19 şi 55 de ani, 8 ore, iar cele peste 55 de ani - 6 ore de somn pe noapte.

2. Este normal să visezi. Oamenii care nu visează prezintă, în general, tulburări de personalitate.

3. După 5 minute de la trezire nu vă amintiţi 50% dintre vise, iar după 10 minute, 90% dintre ele sunt uitate definitiv.

4. S-a crezut că visele au loc doar în timpul fazei de somn REM (rapid eye movement), în schimb, se visează şi în celelalte faze ale somnului, chiar dacă într-o măsură mai mică. Visele care apar în timpul fazei REM sunt caracterizate de scenarii extravagante şi curioase, dar cele care apar în timpul celorlalte faze ale somnului sunt vise repetitive cu puţină imaginaţie (cum ar fi gândul obsesiv de a lăsa un obiect pe undeva).

5. Nu toţi visează în culori. 12% dintre oameni visează în alb-negru, restul oamenilor au vise în "tehnicolor". În trecut, acest procent (12%) a fost considerabil mai mare, dar cu apariţia televiziunii color a scăzut dramatic.

6. Este posibil să visăm persoane pe care le-am văzut deja, indiferent dacă ni le mai amintim sau nu.

7. Cât timp puteţi supravieţui fără somn? Dacă organismul este lipsit de hrană, este posibil să rămână în viaţă 2 săptămâni, însă, după doar 13 zile fără somn, urmează "somnul veşnic". Recordul pentru cea mai lungă perioadă fără somn a fost 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute. Titularul recordului (Randy Gardner) a acuzat halucinaţii, paranoia, vedere înceţoşată, tulburări de vorbire şi memorie şi dificultăţi de concentrare.

8. 60% dintre bărbaţii de peste 50 de ani sforăie alternând momentul cu apneea. În general, bărbaţii care sforăie în timpul somnului sunt cei supraponderali şi fumători. Cel mai ridicat nivel sonor înregistrat vreodată pentru sforăit a fost de 90 de decibeli.

9. Insomnia este o problemă foarte frecventă în rândul populaţiei în ziua de azi, femele fiind afectate în proporţie de 60%. Conform unor studii, cele mai afectate categorii sunt: profesorii, gospodinele, managerii şi funcţionarii, respectiv 78, 73, 69 şi 67%.

10. Printre tulburările de somn, parasomniile reprezintă cea mai comună categorie. Somnambulismul (sleepwalking), bruxismul şi multe alte tulburări de somn se încadrează în această categorie: ceea ce faceţi, spuneţi sau simţiţi în timpul unei parasomii, dispare atunci când vă treziţi, se dizolvă fără a lăsa urme. Se pare că multe infracţiuni grave sunt comise în starea de parasomnie.

Sursa aici