Curioasa sculptură care face vântul să cânte (video)


Sculptura Singing Ringing Tree, oraşul Burnley, în nordul Angliei
Sculptura Singing Ringing Tree, oraşul Burnley, în nordul Angliei (Captură web)

Aţi auzit de sculptura Singing Ringing Tree, cunoscută mai mult drept copacul care face vântul să cânte”?

Această sculptură sonoră, proiectată de către arhitecţii - adevăraţi meşteri ai sunetului - Anna Liu şi Mike Tonkin (Tonkin Liu Ltd.), se află într-un loc situat în apropierea oraşului Burnley, în nordul Angliei, şi este numită The Singing Ringing Tree.

Finalizată în 2006, are aproximativ 3 metri înălţime şi este formată din ţevi de oţel, care, datorită vântului pot produce o sonoritate corală ce se extinde pe mai multe octave. Sunetul, uşor disonant, nu este întâmplător. Unele dintre ţevi, de fapt, au fost"acordate" prin prelucrare.

De altfel, nu toate ţevile sună. Multe dintre ele au doar o funcţie structurală sau estetică.

În realizarea acestui proiect, ideea a fost aceea de a avea 20 de "etaje" a căror formă este schimbată de vântul care suflă cu o viteză de până la 170 de kilometri pe oră. Acest copac cântăreţ are o "coroană" şi o consolă considerabile.

La început, pentru a construi această structură, Tonkin Liu a încercat să utilizeze tuburi din bambus, apoi din lemn, plastic, şi, de asemenea din aluminiu, ba chiar şi tuburi din oţel ca cele folosite pentru schele. Dar şuieratul nu se auzea suficient de departe. Alegerea finală a fost aceea de a utiliza ţevi din oţel galvanizat, de la 14 până la 20 de centimetri. Şi, în sfârşit sunetul şi şuieratul au ajuns până în fundul văii.

Aceasta nu este prima instalaţie care utilizează vântul pentru a produce mişcare şi sunet. Dar această simplă suprapunere de etaje, formată din ţevi de oţel, are un cost limitat şi o capacitate evocatoare cu adevărat uimitoare.