Cunoscut medic român, sceptic în privinţa vaccinului rusesc anti-Covid

Virgil Musta
Virgil Musta (tion.ro)

În contextul în care Rusia a anunţat că a produs un vaccin anti-Covid, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, Virgil Musta, se arată reticent la aflarea acestei veşti şi reaminteşte că un vaccin trebuie să fie foarte bine testat, iar un astfel de proces este unul mai îndelungat.

„Niciun medicament nu poate fi scos foarte repede pe piaţă, pentru că trebuie să fie foarte bine testat, din punct de vedere al eficienţei, al efectelor adverse şi abia după aceea va primi licenţa. Sunt ţări pe care nu le interesează. Ele l-au scos, îi dau drumul.”, a declarat medicul Virgil Musta, potrivit expressdebanat.

Medicul mai avertizează că avem de-a face nu doar cu un război al oamenilor cu virusul, ci şi cu o luptă incredibilă între firmele de medicamente, dar şi despre o întrecere a marilor puteri, una de orgoliu, de a-şi demonstra întâietatea în lume. Iar pandemia reprezintă ocazia perfectă de a scoate la iveală salvatori.

„Eu cred că e vorba de un nou război al firmelor de medicamente, care vor să fie primele. Acestea consideră că dacă sunt primele au cel mai mult de câştigat. Sau o întrecere a marilor puteri care vine cu salvarea. Pe mine ca medic nu mă interesează de unde vine, ci să fie eficient şi să pot să-mi salvez pacienţii. Restul sunt problemele firmelor de medicamente şi a ţărilor care fiecare îşi doreşte să fie prima, să câştige. Competiţia extrordinară între firme se simte în această perioadă pe mai multe paliere ale medicaţiei pe care noi o administrăm.”, a mai declarat doctorul.

Reamintim că marţi, preşedintele Rusiei a anunţat că ţara sa a înregistrat primul vaccin anti-COVID.

„Un vaccin împotriva coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în lume în această dimineaţă. Ştiu că funcţionează şi că este eficient, formează imunitate stabilă (n. red. – împotriva COVID-19)”, a declarat Vladimir Putin, citat de Digi24.ro.

Preşedintele rus a mai susţinut că una dintre fiicele lui a luat vaccinul şi că ar fi avut o uşoară temperatură după injecţie, însă acum se simte bine.

Pe de altă parte, vestea despre vaccin a fost primită cu scepticism de comunitatea experţilor internaţionali în Sănătate, aceştia subliniind că „orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă, atât prin efectele sale negative asupra sănătăţii, dar şi pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură